Prajitura cu portocale rosii
Iata o prajitura care a intrat direct in topul preferintelor mele. E un fel de tarta Tatin din o mie una de nopti, insiropata cu sirop aromat cu flori de portocal, prajitura aminteste de dulciurile orientale. Blatul are o consistenta aparte din cauza ca are piure de portocala si migdale in compozitie. Nu e neaparat simplu de facut, pentru ca presupune mai multe operatii de preparare, dar este o prajitura pe care trebuie sa o incercati.
Ingrediente:
100g miere
400g zahar
7 portocale rosii mici sau 6 mari
100g migdale macinate
250g unt
2 lingurite praf de copt
4 oua mari
2 linguri apa de flori de portocal
150g iaurt grecesc (10% grasime)
optional 1 rodie mica pentru decor
Spalati bine coaja tuturor portocalelor. Puneti la fiert 2 portocale mici si aruncati apa in care au fiert dupa 2 minute. Scopul acestei operatii e de a indeparta amareala si eventualele reziduuri ramase pe coaja. Puneti din nou la fiert portocalele si lasati-le sa fiarba 45 de minute complet acoperite de apa.
Lasati portocalele sa se raceasca complet, apoi taiati-le in felii, indepartati semintele si pasati-le.
Incingeti cuptorul la 180 grade – mediu. Ungeti cu unt din abundenta o tava cu diametrul 20-22 cm. Turnati jumatate din cantitatea de miere in tava. Feliati 2 portocale si puneti-le pe fundul tavii.
Bateti untul moale cu 300 grame zahar si restul de miere. Adaugati apoi ouale, piureul de portocale, iaurtul, pudra de migdale, 1 lingura de apa de flori de portocal si la final faina amestecata cu praful de copt. Transferati cu grija compozitia peste feliile de portocala astfel incat acestea sa nu se deplaseze.
Intre timp preparati siropul. Stoarceti zeama celor 3 portocale ramase, amestecati-o cu 100g zahar si cu o lingura de apa de flori de portocal si puneti la fiert. Fierbeti siropul 5-10 minute, atat cat sa se lege un pic.
Coaceti aproximativ o ora, e gata cand trece testul cu scobitoarea. Lasati prajitura sa se raceasca in tava 10-15 minute apoi rasturnati-o pe platoul de servire.
Turnati siropul peste prajitura, incetisor, avand grija sa insiropati prajitura bine. Optional puteti presara seminte de rodie.
O nebunie!