Placinta masala de pui
O noua reteta orientala, plina de arome si mister a aparut in Noiembrie in revista Good Food. Si cum Good Food a fost si ramane inspiratia multor crime din bucataria bragadireana, am trecut rapid la treaba. In plus, de data asta ne inscriem si la concurs. Asa ca stati pe aproape si tineti-ne pumnii stransi. Se poate ca reteta sa vi se para complicata, de fapt are doar foarte multe ingrediente. Surpriza, eu le aveam pe toate in bucatarie! Dar ce mai tura vura, hai sa trecem la treaba.
Ingrediente:
Pentru masala:
4 bucati piept pui dezosat si fara piele
2 cepe medii
1 bucata de ghimbir de 3cm
3-4 catei de usturoi
2 linguri pudra de curry
2 lingurite coriandru macinat
2 lingurite chimion macinat
2 lingurite seminte de mustar
2 lingurite otet din vin, alb sau rosu dupa cum preferati. Eu am pus rosu.
2 lingurite zahar
2 conserve a cate 400g rosii cuburi
200ml lapte cocos
1-2 ardei grasi rosii. Eu am folosit cu succes capia.
1 ardei gras mare verde
o jumatate de legatura de coriandru
ulei pentru prajit
Pentru piure:
1,5kg cartofi albi fainosi
200ml lapte cocos
1 lingurita turmeric (se mai numeste si curcuma). Era sa intru in panica nestiind acest amanunt esential si crezand ca nu il am in bucatarie.
zeama de la o lamaie
2-3 fire de ceapa verde
1 lingurita de seminte de nigella/negrilica, cea mai noua achizitie de la “magazinul de mirodenii” prezent la un targ verde.
o jumatate de legatura de coriandru
Optional paine naan:
500g faina
25g drojdie
1 lingura zahar
300ml lapte caldut
1 ou
50g unt topit
seminte de nigella sau susan negru sau chimen
Curatati ceapa si tocati-o marunt. Curatati bucata de ghimbir si radeti-o pe razatoarea mica. Curatati cateii de usturoi si zdrobiti-i.
Puneti la prajit bucatile de piept de pui intregi. Rumeniti-le pe ambele parti si apoi scoateti-le din tigaie pe o farfurie. Daca este nevoie, completati uleiul din tigaie, si caliti ceapa, usturoiul si ghimbirul cateva minute. Presarati deasupra condimentele: curry, coriandru, chimen si boabele de mustar si mai lasati un pic pe foc, amestecand, astfel incat sa se dezvolte aromele. Eu nu am folosit condimentele macinate, ci zdrobite in mojar.
Adaugati in tigaie otetul, zaharul, rosiile din conserva si laptele de cocos. Amestecati bine si lasati sa fiarba la foc mic cam 10 minute. Curatati ardeii si tocati-i grosier. Taiati bucatile de piept de pui bucatele si adaugati-le in tigaie impreuna cu ardeiul. Lasati sa fiarba la foc mic cam 20 de minute, atat cat sa se faca puiul si sa scada un pic mancarea. Luati tigaia de pe foc si presarati coriandru tocat, sare si piper dupa gust.
In timp ce masala fierbe puteti prepara piureul. Curatati cartofii, taiati-i cuburi si puneti-i la fiert. O data ce au fiert, scurgeti apa, lasati cateva minute sa se usuce si apoi faceti din ei un piure amestecandu-i cu zeama de lamaie, turmeric si laptele de cocos. Adaugati sare dupa gust si amestecati in piure ceapa verde tocata marunt si coriandrul tocat.
Transferati intr-o tava de copt masala de pui si acoperiti cu piure. Presarati semintele de nigella. Coaceti in cuptorul incins la 200 grade/mediu spre tare 25-30 de minute, e gata cand suprafata devine usor crocanta.
Pentru servit ar fi dragut sa faceti si paine naan. A fost o premiera si pentru mine dar zau ca n-a fost greu deloc. Pe scurt, dizolvati drojdia amestecand-o cu o lingura de zahar si amestecati apoi impreuna cu oul si cu 100ml lapte caldut. Incorporati faina alternand cu restul de lapte. Formati o bila de aluat pe care o framantati 5 minute si apoi o lasati sa creasca 20 de minute. Impartiti aluatul in 5-6 bucati pe care le intindeti sub forma de oval cu o grosime de aproximativ jumatate de cm. Puneti-le in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si mai lasati-le 20 de minute la caldura, sa creasca. Ungeti-le cu unt si presarati-le cu seminte. Coaceti-le in cuptorul incins la 220 grade/taricel 10-12 minute.
O nebunie de mancare, eu mananc de trei zile si nu ma mai satur!