Pavlova


O prajitura delicata si spectaculoasa ca balerina care i-a dat numele. Pavlova, prajitura, este alcatuita dintr-o parte meringue, o parte frisca si o parte fructe. Este o prajitura simpla, singura chestie complicata este sa-ti cunosti cuptorul. Dupa o serie de bezele ratate, iata ca mi-am mai luat o data inima in dinti si am reusit. Pentru reusita sunt 2 lucruri extrem de importante: bezeaua sa fie batuta foarte bine si coacerea sa se faca cu cuptorul la minim.

Ingrediente pentru 10 bucati:
7 albusuri
300g zahar fin sau pudra
1 lingurita amidon
1 lingurita otet

Crema:
400ml frisca
100g zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat

Pentru ornat 200-300g fructe, eu am folosit zmeura si maracuja

Se bat albusurile spuma si se adauga cate o lingura de zahar avand grija ca zaharul sa se topeasca inainte de a adauga inca o lingura. Adaugati otetul si amidonul si bateti bezeaua inca 10 minute. La final trebuie sa va rezulte o bezea beton.

Incalziti cuptorul la minim, la mine asta inseamna 120 de grade. Tapetati cu hartie de copt tava cuptorului si formati cosuletele de pavlova, punand 2-3 linguri de bezea una peste alta. Introduceti tava in cuptor si coaceti 30 de minute cu usa inchisa, dupa care coaceti inca o ora cu usa de la cuptor intredeschisa – la mine avea un unghi de 30 de grade :-).

E gata cand incercand cu degetul este tare la exterior si puteti sa o dezlipiti de pe hartie, pentru ca nu vrem sa avem o bezea tare inauntru, pavlova e crocanta la exterior si moale la interior. Scoateti bezelele din cuptor si asezati-le pe un gratar de bucatarie.

Crema se prepara batand frisca rece cu zahar pudra si vanilat. Prajiturile se monteaza punand 2-3 linguri de crema pe fiecare cosulet si presarand fructe deasupra.

De abia astept sa fac tort Pavlova!