Parjoale moldovenesti


N-am mai mancat parjoale din copilarie, cand bunica mea facea aceasta bunatate de mancare. Asa ca intr-o buna zi mi-am zis ca a venit si randul meu sa o prepar. Mult mai lejere decat chiftelele, au morcov si cartof crud in compozitie, se pot face fie prajite fie la gratar.

Ingrediente:
500 g carne tocata ori vita ori porc ori amestec. Eu am folosit vita
100 g pesmet
1 ceapa mare, tocata marunt
1 legatura patrunjel, tocata marunt
2-3 catei de usturoi, tocati marunt
1 morcov, ras fin
1 cartof, ras fin
1-2 oua
miezul de la 3 felii de franzela inmuiat in apa
sare si piper

Amestecati ceapa cu usturoiul, carnea, cartoful si morcovul. Inglobati in acest amestec ouale, patrunjelul, miezul de paine inmuiat si stors, sare si piper dupa gust. Amestecati totul bine de tot.

Din pasta obtinuta formati bile din carne (o lingura de carne per parjoala), pe care le turtiti pana ajung de grosimea unui deget. Treceti fiecare parjoala prin pesmet.

Incingeti ulei de floarea soarelui in tigaie, daca v-ati hotarat la prajire, si le prajiti pe ambele parti la foc mic astfel incat sa se patrunda bine miezul. Puteti sa le prajiti si in unt sau intr-un amestec de unt si ulei.

Eu una nu vad potrivire mai buna decat cea cu piure 😉