Mucenici moldovenesti

Desi sunt de la Bucuresti, imi plac mult mai mult mucenicii moldovenesti. Cealalta criminala are alte preferinte dar trebuie sa existe un echilibru in familie. Chiar si in una criminala.

Nu sunt usor de facut, pentru mine au fost un fel de proba ca m-am facut mare. Din teama de a nu face prea putin mucenici, am facut prea multi. Am folosit un kilogram de faina si am obtinut 52 de mucenici insiropati si dulci. Asta s-a intamplat duminica seara, acum nu mai e nici unul.

Ingrediente:
1kg faina
300g zahar tos
250g unt topit
2 linguri lapte
8 galbenusuri
50g drojdie
500ml lapte

Sirop:
2l apa
200g miere
100g zahar tos
1 lingura apa de flori de portocal

Pentru asamblare:
300g nuci macinate
miere pentru uns mucenicii

Sa incepem cu inceputul. E bine ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. De asemenea e bine ca temperatura sa nu varieze. Asta nu inseamna ca trebuie sa fie o caldura infernala in bucatarie. Trebuie sa nu fie curenti de aer si sa nu scada brusc temperatura.

Se cerne faina intr-un vas. In alt vas se prepara maiaua, se amesteca drojdia cu 100ml lapte caldut si 4 linguri de faina. Lasati sa creasca acoperit cu un prosop de bucatarie cam jumatate de ora.

Intre timp bateti galbenusurile cu zaharul tos pana se topeste zaharul si amestecul devine spumos.

In vasul in care vreti sa faceti coca, macar partea de amestecare, amestecati maiaua cu amestecul de galbenusuri, restul de faina si lapte cat cuprinde (imi pare rau de aceasta exprimare dar asta e adevarul. Ideea e sa puneti lapte putin cate putin pana cand aluatul ajunge la consistenta dorita: nu e nici prea moale dar nici prea fainos. Dupa omogenizarea aluatului incepeti sa adaugati untul topit, putin cate putin. Cand ati terminat cu untul puneti si uleiul. Continuati sa framantati pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste nici de mana si nici de suprafata pe care framanantati. Asta inseamna intre 15 si 30 de minute.

Lasati apoi aluatul acoperit cu un prosop sa creasca 1-2 ore. Eu am lasat doar o ora si a fost suficient.

Rupeti apoi bucati din aluat si formati suluri cu diametrul de 8 cm. Din ele formati opturi pe care le asezati pe o suprafata presarata cu faina.

Coaceti mucenicii in cuptorul incins la 180 grade – mediu cam 30 de minute. Ii scoateti pe un gratar si ii lasati sa se raceasca atat cat sa puteti pune mana pe ei.

Preparati un sirop din apa, zahar si miere pe care il incalziti pe foc atat cat sa se topeasca mierea si zaharul. Adaugati apoi apa de flori de portocal.

Cu o furculita faceti gaurele pe ambele parti ale mucenicilor dupa care ii puneti in vasul cu sirop, intai pe o parte si apoi ii intoarceti si pe cealalta parte. Trebuie sa nu ii insiropati prea tare ca sa nu se sfarme.

Ii asezati pe un platou, ii ungeti cu miere folosind o pensula si presarati nuci macinate deasupra.

Pregatiti paharele!