Ghiveci de legume
Milena criminala carnivora uraste acest fel de mancare. Probabil pentru ca lipseste carnea. Mie imi place la nebunie si daca chiar aveti o problema cu lipsa carnii nu va opreste nimeni sa mancati ghiveciul ca garnitura pe langa un snitelas. Mi-a iesit extrem de bun mai ales ca am aflat din cartea Sandei Marin ca se face la cuptor, ca sa nu se zdrobeasca legumele.
Ingrediente:
2-3 morcovi, taiati rondele
1-2 dovlecei mici, taiati rondele
2-3 ardei capia, taiati fasii
1 vanata, taiata cubulete
jumatate de telina, taiata cuburi mari
1 pastarnac, taiat rondele
100 g mazare
100 g fasole pastai, taiate bucati de 2-3 cm
3-4 buchetele de conopida
2-3 rosii, taiate felii
2 cartofi medii, taiati cuburi
1 ceapa, taiata julien
1 legatura patrunjel
1 foaie dafin
sare si piper boabe
Nu trebuie sa puneti chiar toate legumele mentionate mai sus, dar e bine sa puneti cat mai multe din ele. Eu una nu am avut fasole, vanata si conopida.
Caliti intr-o cratita ceapa si morcovul dupa care adaugati toate legumele si un pic de apa (cam o treime din volumul legumelor) si puneti pe foc. Cand incepe sa fiarba adaugati foaia de dafin, sarea si piperul, acoperiti cu un capac si bagati cratita in cuptorul incins la 250 grade – tare.
Din cand in cand clatinati cratita astfel incat sa se mai amestece legumele si sa nu se prinda de fund. Lasati la cuptor pana se fac legumele – 40 de minute – o ora. Ultimele 10 minute puteti scoate capacul astfel incat sa se rumeneasca un pic ghiveciul. Se scoate din cuptor si se presara cu patrunjel tocat.
In mod traditional ghivechiul se mananca rece. Eu l-am incalzit un pic din cauza cartofilor.
Pofta buna!