Curry de vita cu sfecla


Din revista Good Food provine si acesta minune a bucatariei indiene. Ca o fi trecut prin interpretarea colonizatorilor englezi(or manca indienii vaca?), ce mai conteaza. Fiind prima mea reteta indiana, pot spune ca e o combinatie minunata de arome si ca mi-a placut atat de mult ca o sa mai incerc retete din subcontinent.

Ingrediente:
500g sfecla coapte – eu am folosit doua sfecle medii, din cele ambalate in plastic si vidate
1 bucata de ghimbir de 2 cm
2-3 catei de usturoi
1 ardei iute rosu
1 legatura de coriandru
6 pastai de cardamon
2 linguri bulion
2 linguri miere
2 linguri chimen
2 lingurite seminte de fenicul
jumatate de lingurita de cuisoare
3 linguri ulei de floarea soarelui
1kg carne vita taiata cuburi, eu am folosit niste gulas maturat, in reteta originala se foloseste vrabioara de manzat
2 cepe, tocate
2 cuburi supa de legume

Pentru raita:
200g iaurt gras
2-3 cepe verzi, tocate
jumatate de lingurita coriandru macinat
jumatate de lingurita cumin
2 castraveti medii, taiati cubulete

Taiati sfecla cuburi mari si pasati o treime din ea impreuna cu ghimbirul, usturoiul, ardeiul iute, coriandrul tocat, pastaile de cardamon, pasta de rosii, mierea, chimenul, coriandrul macinat, semintele de fenicul, cuisoarele si o lingurita de piper negru macinat. Mixati pana obtineti o pasta. Am avut toate condimentele, mai putin seminte de fenicul. Garam masala e un mix de condimente macinate din nord estul Indiei. Eu am gasit la Auchan la raionul de produse internationale. Pentru toate condimentele, puteti incerca fie la raioanele de produse internationale, fie la Plafar, fie la magazine de mirodenii sau puteti pur si simplu calatori. Cuminul meu, o spun cu mandrie, e din Iordania. Sper sa ajung si in India pentru garam masala.

Ingingeti ulei intr-o cratita ce poate fi bagata la cuptor. Prajiti carnea un pic pe toate partile, apoi scoateti-o pe o farfurie. Caliti mai apoi ceapa pana se inmoaie, dupa care adaugati din nou carnea in cratita impreuna cu pasta condimentata; amestecati un pic astfel incat sa se dezovolte bine aromele. Presarati deasupra cuburile de supa sfaramate si turnati apa fiarta astfel incat sa acoperiti bucatile de carne. Puneti capacul si fierbeti inabusit cam 2 ore, pana carnea se desface fasii. Eu am folosit cocota minune si pentru ca am avut carne maturata am fost gata intr-o ora.

Incalziti cuptorul la 180 grade – mediu si bagati cratita fara capac in el cam jumatate de ora, ideea e sa mai scadeti un pic sosul. Daca totusi carnea e deja frageda puteti sa sariti etapa asta. Puneti din nou cratita pe foc si amestecati grama masala si sfecla pastrata deoparte si lasati sa se incalzeasca bine. Sarati si presarati cu frunze de coriandru.

Serviti cu orez basmati si cu raita. Raita se prepara extrem de simplu, amestecand toate ingredientele insirate mai sus.

Iar placea si lui Annapoorna.