Bulgur cu rosii si kale
Si bulgur si Kale? Bulgurul, cred ca stim deja, este o varinta mai dura a cuscusului folosita foarte des ca garnitura la mancarurile din Orientul mijlociu, este de fapt o spartura de grau.
Ei bine de Kale si eu am aflat recent si asta numai gratie celor de la Amurtel, care saptamana de saptamana imi aduc un cos de legume proaspete si bune. Kale este o leguma cu frunze inrudita cu varza, spanacul si broccoli care se pare ca are tot felul de efecte benefice pentru sanatate. Ce pot spune eu e ca e foarte gustoase. Dar hai sa trecem la treaba.
Ingrediente:
150g bulgur
4-5 cepe verzi
3-4 fire de usturoi verde sau 3 catei de usturoi
3 rosii mari zemoase sau o conserva de 400g de rosii cuburi
1 lingurita chimen
1 lingurita coriandru uscat
1 jumatate de lingurita kumin
1 ardei iute tocat marunt sau o lingurita de pasta Harissa
ulei de masline
1 legatura de frunze de Kale – 400g
optional o mana de migdale tocate, eu am uitat sa pun 🙂
Curatati ceapa si usturoiul si tocati-le. Caliti-le un pic in ulei de masline si adaugati bulgurul pe care il lasti sa se prajeasca in jur de 1 minut. Adaugati apoi coriandrul, chimenul, ardeiul iute si kuminul si turnati pe deasupra rosiile cuburi. Daca rosiile nu au suficient lichid adaugati un pic de apa. Lasati pe foc cam 5 minute avand grija sa adaugati apa daca amestecul incepe sa se lipeasca de cratita.
Spalati frunzele de kale, indepartati-le nervurile si taiatile fasii. Adaugati-le in bulgur cam un minut. Ideea e ca atat frunzele de kale cat si bulgurul trebuie sa ramane al dente nu sa fie fierte de tot.
Adaugati sare si piper dupa gust si gata, putem trece la partea cea mai placuta mancatul!