Tort sah


In ultima vreme observ cu uimire ca se poarte torturile grafice ceva de speriat. Si cum nu puteam ramane in afara trendului am ales aniversarea de patru ani a nepotelului meu Ale pentru un astfel de tort. Nu e vorba de torturi cu crema pentru ca efectul grafic s-a strica, sunt un fel de checuri mai fine. Copiii sunt super incantati si de surpriza din interior, asa ca merita efortul.

Ingrediente pentru blatul cu migdale:
225g unt
225g zahar
225g faina
85g migdale macinate
3 oua mari
miezul de la jumatate de pastaie de vanilie
jumatate de lingurita esenta de migdale

Ingrediente pentru blatul cu trandafiri:
225g unt
225g zahar
225g faina
85g migdale macinate
3 oua mari
miezul de la jumatate de pastaie de vanilie
1 lingura apa de trandafiri sau o lingurita de esenta de trandafiri
colorant alimentar – eu am folosit portocaliu fiind vorba de un baietel

Pentru umplutura:
1 borcan de 400g de gem de caise
1 lingurita apa de trandafiri

1kg martipan pentru imbracat

Incingeti cuptorul la 160 grade – sub mediu. Cuptorul nu trebuie incins tare pentru ca blaturile trebuie sa ramane fragede si pufoase. Ungeti cu unt si cu hartie de copt doua forme de tort cu diametrul de 24 de cm.

Incepeti cu prepararea blatului de migdale amestecand toate ingredientele intr-un bol. Turnati compozitia in prima tava si coaceti cam jumatate de ora, e gata cand o scobitoare infipta in mijlocul blatului iese curata. Lasati blatul sa se raceasca in tava 15 minute si apoi scoateti-l pe un gratar de bucatarie.

Pentru blatul cu aroma de trandafiri procedati similar, aveti grija sa-l colorati intens intrucat culoarea se mai estompeaza la copt.

Partea complicata incepe dupa coacerea blaturilor. Mie mi-au rezultat doua blaturi cu inaltimea de 3cm. Pentru a realiza efectul de sah am taiat 3 cercuri concentrice in fiecare blat, unul cu diametrul de 18 cm, unul de 12 cm si unul de 6 cm dupa care le-am mixat intre ele. Mai precis trebuie sa va rezulte un blat compus dintr-un cerc alb cu diametrul exterior de 24 cm, unul portocaliu cu diametrul exterior de 18cm, unul alb cu diametrul exterior de 12 cm si un cerc plin cu diametru de 6 cm. Al doilea blat e asemanator doar ca porneste cu blatul colorat la exterior.
Pentru a evita ruperea blaturilor, bagati-le dupa ce s-au racit in frigider pentru jumatate de ora. Chiar si asa e posibil sa se rupa dar nu-i nici o tragedie intrucat le puteti lipi cu gem.

Incalziti gemul de caise pana cand devine fluid. Amestecati-l cu apa de trandafiri si cu ajutorul unei pensule ungeti primul blat, dupa care asezati al doilea blat deasupra lui. Ungeti tortul in intregime cu gemul ramas, si pe blatul superior si pe partile laterale.

Presarati blatul de lucru cu zahar pudra si intindeti din martipan un cerc, cu diametrul egal cu diametrul tortului plus de doua ori inaltimea. Folosind facaletul asezati foaia de martipan pe tort si presati-o usor astfel incat sa adere peste tot. Taiati excesul de martipan.

Se decoreaza dupa imaginatie, in cazul meu cu Mickey si Minnie si cu La multi ani Alexandru!