Tort Pavlova cu fructe de padure
Au trecut ceva luni de cand nu am mai publicat nici o reteta. Trebuia sa revenim cu reteta cu adevarat spectaculoasa ca sa puteti sa ne iertati.
Mai e o reteta de Pavlova pe blog, asta este usor diferita iar cantitatile sunt mai mari pentru ca e vorba de un tort. Nu e greu de facut, necesita doar rabdare si timp. Mult timp plus un mixer competent :-). Efortul merita pentru ca victimele au fost subjugate cerand mai multe portii.
Ingrediente:
Blaturi:
10 albusuri
500g zahar tos
1 lingura de amidon
1 lingura otet
Crema si decor:
600g frisca
100g zahar pudra
miezul de la o pastaie de vanilie
300g fructe de padure diverse (eu am folosit un pahar de zmeura, unul de mure si unul de coacaze
100g ciocolata alba de calitate (optional)
Bateti albusurile spuma, apoi adaugati 1 treime din cantitatea de zahar si bateti pana se intareste bine cam 5 minute. Eu am observat ca pentru succesul in pregatirea bezelei trebuie sa bat mult compozitia.
Adaugati apoi amidonul si otetul si bateti din nou pana cand obtineti o bezea tare. Adaugati restul de zahar treptat in timp ce continuati sa bateti compozitia. Dupa ce ati terminat de adaugat tot zaharul mai bateti inca 10 minute chiar daca bezeau tare s-a format deja.
Incalziti cuptorul la 120 de grade si trasati pe hartie de copt 3 cercuri : unul de de 24, unul de 20, unul de 16 si daca mai aveti compozitie unul de 10.
Eu am copt o tura blatul de 24 si tura doi celelalte 3 blaturi. Ideal insa este sa coaceti blaturile unul cate unul, astfel se usuca mai bine.
Puneti compozitia cu lingura in interiorul cercurilor, niveland centrul si facand o margine un pic valurita si ridicata. Coaceti 30 de minute la 120 de grade cu usa inchisa, apoi ori reduceti temperatura si mai mult daca aveti un cuptor cu optiunea de 100 grade, ori coaceti tot la 120 de grade cu usa intredeschisa inca 1 ora, 1 ora jumatate. Lasati sa se raceasca blaturile in cuptor.
Pentru crema, bateti smantana pentru frisca tinuta la rece pana ce se intareste si inglobati apoi zaharul pudra si si vanilia. Tineti la rece macar cateva ore, ideal ar fi sa lasati crema peste noapte ca sa se intareasca bine.
Inainte sa treceti la montarea tortului, in caz ca nu veti servi tortul intr-o ora de la asamblare, topiti ciocolata alba si ungeti centrurile blaturilor cu ea. Sensul acestei operatii e de diminua riscul ca in contact cu frisca si fructele bezeaua sa se topeasca.
Puneti apoi crema peste blatul cel mai mare, presarati fructe de abundenta si repetati continuand cu blaturile mai mici. Puneti crema si fructe si peste blatul cel mai mic. Decorati cu fructe si frunze de menta.
O nebunie demna de aniversarea dragei noastre Cristina. La multi ani!