Tort de Paste cu morcovi si spuma de fructe exotice

De mult imi doream sa fac de Paste un tort de morcovi. Iata ca de data asta am reusit iar rezultatul a fost uluitor. Blatul este absolut minunat, datorita morcovilor nici nu mai trebuie insiropat. Nu pot spune ca e o reteta usor de facut dar nici grea. Este insa destul de laborioasa si are multe ingrediente.

Ingrediente:
Blat:
300g morcovi
5 oua
250g zahar fin
coaja rasa si zeama de la o portocala
80g faina
250g migdale macinate
jumatate lingurita de scortisoara
2 lingurite de praf de copt

Crema:
10g gelatina
1 banana
2 mango
4 fructe de maracuja (eu nu am gasit si ar fi trebuit sa pun zeama de lamaie ca sa nu se oxideze banana)
100g ciocolata alba
3 albusuri
100g zahar
250g frisca

Ornat:
150g frisca
1 fruct de sharon(kaki)
oua decorative de ciocolata sau fructe de kumquat
50g fistic tocat

Incingeti cuptorul la 180 grade – mediu. Tapetati cu hartie de copt o tava de tort cu diametrul de 26 cm.

Radeti morcovii pe razatoarea mica. Separati ouale si si bateti galbenusurile cu zahar si coaja de portocala pana se topeste zaharul. Bateti albusurile spuma. In compozitia de galbenusuri inglobati morcovii rasi, faina, migdalele macinate, scortisoara si praful de copt stins cu sucul de portocale. Adaugati si spuma de albusuri amestecand usor de jos in sus ca aluatul sa ramana spumos. Puneti aluatul in tava de tort si coaceti-l cam 50 de minute. O data ce s-a copt, incercati cu scobitoarea, scoateti blatul din cuptor si il lasati sa se raceasca dupa care il taiati pe 2 niveluri.

Pentru crema incepeti prin a inmuia gelatina in apa rece. O data ce s-a umflat o topiti la microunde – bain marie si o lasati sa se racoreasca un pic. Decojiti fructul de mango si desprindeti pulpa de pe samburele lemnos taind felii cu cutitul. Decojiti banana si o taiati felii dupa care o pasati impreuna cu feliile de mango. Taiati in doua fructele de maracuja, desprindeti pulpa si o pasati printr-o strecuratoare. Eu una nu am gasit maracuja si ar fi trebuit sa folosesc lamaie ca sa nu se oxideze banana. Data viitoare asa o sa fac. Topiti ciocolata la bain-marie sau la microunde si o adaugati in pure-ul de fructe impreuna cu gelatina. Bateti albusurile si cand se intaresc adaugati zaharul si mai bateti o data spuma. Bati si frisca dupa care inglobati in pure-ul de fructe intai bezeaua si mai apoi frisca.

Treceti acum la asamblarea tortului. Asezati pe un platou sau mai sigur pe fudul formei de tort blatul de jos dupa care montati inelul formei de tort. Acoperiti blatul cu jumatate din cantitatea de crema, nivelati si asezati al doilea blat dupa care restul de crema. Nivelati crema si lasati tortul la frigider cam 4 ore pana se intareste crema.

O data ce crema s-a intarit sunteti gata de distractie si anume ornat. Eu am ornat tortul cu frisca pe lateral si cu fistic, fructe de kaki taiate felii subtiri si kumquat desupra.

Hristos a inviat!