Tort de ciocolata cu tonka
Ce prajitura e mai potrivita pentru a sarbatori ziua copilului decat un tort cu multa ciocolata? E o reteta simpla dar de foarte mare efect datorita faptului ca in ganache se adauga tonka ceea ce da un gust deosebit.
Ingrediente pentru un tort cu diametrul de 20cm
Blat:
225g faina
255g zahar
255g unt
5 oua (250g)
75g cacao cat mai neagra
6g praf copt
1 varf cutit bicarbonat
semintele unei pastai de vanilie
lapte daca este nevoie
Crema:
500ml smantana pentru frisca
440g ciocolata neagra cu un continut de peste 50% cacao
o treime pastaie tonka rasa
Incepeti cu pregatirea blatului. Amestecati untul, de preferinta moale, cu zaharul si mixati pana la dizolvare. Adaugati apoi ouale pe rand si continuati sa mixati.
Separat amestecati faina cu cacao, praf de copt si bicarbonat. Adaugati amestecul in compozitie si mixati. Daca aluatul este prea consistent adaugati cateva linguri de lapte si mixati.
Coaceti intr-o forma de 20cm tapetata cu unt si faina in cuptorul incins la 180 grade-mediu pentru 25-30 minute. Testati daca e gata cu ajutorul unei scobitori. Daca iese curata sunteti gata, daca nu mai lasati 5-10 minute si incercati din nou.
Daca nu va grabiti lasati tortul sa se raceasca in forma. Alfel, o data scos din cuptor lasati 10-15 minute sa se raceasca in forma si apoi scoateti-l si lasati-l sa se raceasca complet pe un gratar de prajituri.
In timp ce se coace blatul puteti prepara crema. Incalziti pana la fierbere frisca si radeti o treime din pastaia de tonka in ea. Acoperiti cu un capac si lasati sa isi dezvolte aroma. Apoi, incalziti din nou smantana pana la punctul de fierbere si turnati-o peste ciocolata tocata. Mixati si lasati sa se raceasca. Tineti la frigider cel putin 2 ore apoi bateti cu mixerul pana ce compozitia isi dubleaza volumul.
Pentru asamblare taiati blatul in 3-4 felii egale. Mie mi-au iesit 4 chiar daca in poza sunt 3 felii (sic). Puneti blatul de jos pe platoul de servire si adaugati crema ganache pe care o nivelati cu o spatula. Repetati aceasta operatiune pentru toate feliile. Peste ultima felie puneti de asemenea un strat de crema. Decorati dupa fantezie cu bucati de ciocolata si crema ganache.
La multi ani copii!