Tort Crema Catalana


Crema catalana dupa parerea mea este varianta spaniola a mai celebrei crème brulée, mai exact o crema de vanilie de o consistenta mai mare. Reteta nu este foarte complicata trebuie doar atentie si rabdare la prepararea cremei.

Ingrediente:
Blat:
200 g faina
3 linguri zahar
1 lingurita coaja de lamaie rasa
miezul de la un baton de vanilie
100 g unt
1 ou

Crema
1 litru lapte
1 baton de scortisoara
coaja rasa de la o portocala
coaja rasa de la o lamaie
200 g zahar
8 galbenusuri
40 g amidon

Decor:
100-150 g zahar
mure

Se framanta aluatul amestecand intai untul cu zahar pana cand se dizolva zaharul dupa care se adauga oul, coaja de lamaie, vanilia si la final se inglobeaza faina. Se formeaza o bila care se infasoara in folie transparenta si se lasa la frigider o ora.

Se incinge cuptorul la 200 de grade. Se intinde un cerc din aluat astfel incat sa acopere fundul tavii de tort pe care o folositi. Se tapeteaza forma de tort cu unt si faina, se aseaza foaia in tava si se da la cuptor cam 15 minute. Se scoate si se lasa sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie.

Se da in fiert laptele cu batonul de scortisoara, coaja de lamaie si de portocala. Se acopera vasul cu un capac si se lasa sa stea cateva minute pentru a se dezvolta aroma mirodeniilor dupa care se strecoara. Se bat galbenusurile cu zahar si amidon dupa care se inglobeaza laptele turnat in fir subtire. Intreaga compozitie se pune la fiert la foc mic si se amesteca constant pana cand da in fiert si se obtine o consistenta de crema. Crema se aseza pe blat, se niveleaza si se lasa sa se raceasca.

In ceea ce priveste crusta de caramel exista doua variante de a o prepara. Daca aveti un arzator, evident criminalele au asa ceva, se presara zaharul pe tort si se arde. Kinky I know. Daca nu aveti asa ceva, ceea ce mi se pare perfect normal lucrurile sunt mai complicate. Intr-o tigaie se caramelizeaza zaharul si se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa sa se raceasca. Odata ce s-a intarit zaharul se sparge si bucatile se presara pe tort.

Se presara mure si e gata de a fi papat. Yam yam