Terina de castane cu pastarnac si merisoare


O terina vegetariana delicioasa care a reusit sa o induca in eroare, aproape oroare, pe victima Irina care credea ca e din porc. Da desi pasare ca porcu nu-i, s-a dovedit ca nici porc precum castana nu-i. Gustul e foarte bun, singura problema ar putea fi faptul ca ne intalnim din nou cu dulce sarat. Promit sa fac si mancare sarata clasica, da uite asa s-a potrivit. In plus, am fost alaturi de Good Food in era castanelor si de Mos Craciun cel finlandez in cea a merisoarelor.

Ingrediente:
500g merisoare proaspete, decongelate sau pur si simplu deshidratate si rehidratate – eu am folosit aceasta varianta
175g de zahar
1 lingura unt, plus extra pentru uns
500g pastarnac, e de preferat sa aveti radacini lungi si subtiri, nu grasunele ca are mele, curatate si taiate pe lung in jumatate
1 lingura de miere

Pentru compozitia de castane:
1 lingura de unt
2 cepe, curatate si tocate marunt
3-4 fire de salvie, tocata
200g castane fierte sau coapte
100g alune de padure, macinate marunt
100g pesmet
jumatate lingurita de macis, daca nu gasiti puteti pune nucsoara linistiti, eu asa am facut
2 oua mari, batute

Fierbeti 3-4 minute in apa cu sare feliile de pastarnac si lasati-le sa se raceasca si sa se scurga.

Incepem sa facem amestecul de castane, topind untul intr-o tigaie mare neaderenta si calind ceapa tocata in unt cam 10 minute astfel incat sa se topeasca bine. Adaugati salvia peste ceapa si lasati in tigaie inca un minut. Puneti totul intr-un bol, adaugati castanele si pasati totul. La acest amestec adaugati pesmetul, alunele macinate, macisul/nucsoara, o lingurita de sare, piper si ouale si amestecati totul bine.

Puneti merisoarele si zaharul intr-o craticioara impreuna cu 200ml de apa si fierbeti-le 8-10 minute pe foc mare. Zaharul se va topii, iar merisoarele vor deveni suculente si lipicioase. Le lasati sa se raceasca si treceti la asamblarea terinei.

Ungeti cu unt o tava de dimensiunea unei tavi de cozonac si tapetati-o cu hartie de copt. Taiati pastarnacul in felii de maxim 5 mm grosime si pe lungime cat latimea tavii folosite. Ungeti feliile de pastarnac cu un amestec de unt si miere (o lingura unt + o lingura miere)si apoi tapetati fundul tavii si un pic din pereti cu ele. Ce va ramane pastrati pentru final. Turnati in tava jumatate din cantitatea de compozitie de castane, apoi jumatate din cea de merisoare si la final restul de compozitie de castane. Garnisiti cu feliile de pastarnac ramase.

Acoperiti tava cu folie de aluminiu si coaceti o ora , o ora si 15 minute in cuptorul incins la 180 grade/mediu.

Treceti un cutit pe marginile formei pentru a desprinde terina, apoi rasturnati-o pe platoul de servire. O data ce se raceste, taiati-o felii, si serviti-o alaturi de un sos facut din restul de merisoare si 100 ml de apa.

Ho Ho HO!