Tarta cu smochine si crema de migdale
Din tema smochina frate cu romanul vine si aceasta tarta minunata. Cred ca am suferit foarte mult anul trecut, pentru ca am gasit retete cu smochine abia dupa ce disparusera smochinele din galantare. Promit sa iau o pauza de smochine si sa fac galusti cu prune cat inca mai sunt prune.
Ingrediente:
Aluat:
350g faina
100g zahar
220g unt
coaja rasa de la o lamaie
cateva picaturi extract de vanilie sau de migdale
1 ou
2-3 linguri de apa rece, daca e necesar
Crema frangipane:
120g migdale macinate
100g zahar
90g unt
3 oua
10-12 smochine, taiate sferturi
Pentru aluat, mixati untul cu zahar si cu ou pana se dizolva bine zaharul, dupa care adaugati coaja de lamaie si esenta. Inglobati faina, si, daca este necesar, adaugati un pic de apa foarte rece ca sa se lege aluatul. Formati o bila din aluat pe care o infasurati in folie alimentara si o bagati in frigider jumatate de ora.
Crema se face batand ouale cu zahar si cu unt, dupa care adaugati migdalele macinate.
Incingeti cuptorul la 180 grade – mediu.
Scoateti aluatul din frigider si il intindeti pe blatul de bucatarie presarat cu faina, formand un cerc pe care il asezati in tava de tarta tapetata cu hartie de copt. Eu am folosit o tarta cu diametru de 26cm. Turnati crema de migdale in forma si asezati deasupra smochinele.
Coaceti 40 de minute – o ora pana ce se rumeneste frumos si crema se incheaga bine.
Bon apetit!