Tarta cu bezea, merisoare, coacaze rosii si portocale


Credeati ca daca Revelionul si Craciunul au trecut s-a terminat cu merisoarele? Nici pe departe. Abia am inceput. Lasand gluma la o parte, e vorba de o reteta absolut delicioasa si care poate fi facuta in orice sezon atat timp cat gasiti coacaze, fie ele si congelate, si merisoare fie ele si deshidratate.

Ingrediente:
Aluat:
140g unt la temperatura camerei, taiat cuburi
250g faina, plus extra pentru presarat la intinderea foii
100g zahar pudra
2 galbenusuri

Umplutura de fructe:
300g coacaze congelate
200g merisoare deshidratate
3 linguri amidon
zeama de la o lamaie si de la 2 portocale
100g zahar
85g unt, taiat cuburi
3 galbenusuri si un ou intreg

Bezeaua:
4 albusuri
200g zahar
2 lingurite amidon

In ceea ce priveste bezeaua eu am folosit toate albusurile, ceea ce inseamna 5 albusuri ceea ce poate fi un pic prea mult. Totusi, pentru iubitorii bezelei recomand folosirea a 5 albusuri dar suplimentati si zaharul cu 50 de grame. E drept dupa asta, nu mai mancati un an si dati si de doua ori in fuga ocol pamantului :-).

Incepem cu aluatul. Mixati untul cu faina intr-un robot de bucatarie pana ce obtineti o consistenta faramicioasa. Adaugati mai apoi zaharul si galbenusurile. Daca aluatul nu se leaga, adaugati una, doua linguri de apa. Puneti cate o lingura de apa pana obtineti consistenta dorita. Formati o bila din aluat, intindeti-o cu facaletul pe planseta presarata cu faina astfel incat sa obtineti un cerc. Asezati aluatul intr-o forma de tarta (22-24 cm) tapetata cu hartie de copt sau cu unt si cu faina. Aluatul trebuie sa ajunga pana la marginea de sus a tavei si trebuie intepat din loc in loc cu o furculita pentru a nu se umfla la copt. Bagati tarta la frigider pentru jumatate de ora.

Incingeti cuptorul la 200 grade/taricel. Acoperiti aluatul cu hartie de copt, turnati peste boabe de fasole si coaceti in orb, na ca am mai invatat o expresie, 15 minute, dupa care indepartati hartia de copt si boabele de fasole si mai coaceti inca 10 minute pana cand alutul devine usor auriu. Scoateti tarta din cuptor si dati focul mai incet pana la 180 grade/mediu.

In timp ce coaceti aluatul, puneti merisoarele si coacazele intr-o cratita si fierbeti-le 10-15 minute pana ce se inmoaie bine, dupa care le pasati. Daca va deranjeaza pielitele si samburii, faceti pasarea trecand piureul de fructe printr-o sita. Piureul astfel obtinut se pune intr-o craticioara.

Amestecati in zeama de lamaie si de portocale amidonul si zaharul dupa care adaugati totul la piureul de fructe si puneti craticioara pe foc mic. Amestecati in continuu, pentru a nu se forma cocoloase si lasati pe foc pana cand crema clocoteste si se ingroasa. Dati cratita la o parte de pe foc si incorporati untul, amestecati pana cand se topeste, dupa care adaugati galbenusurile si oul intreg amestecand dupa fiecare. Puneti din nou craticioara pe foc si amestecati pana se ingroasa din nou. Luati craticioara de pe foc si lasati compozitia sa se raceasca.

Preparati bezeaua, batand albusurile spuma, dupa care adaugati zaharul si amidonul si bateti din nou pana la intarirea compozitiei.

Turnati crema de fructe peste aluatul de tarta. Turnati bezeaua peste crema folosind o lingura, incepand dinspre margine spre centru. Uniformizati beeaua astfel incat sa acopere complet crema. Pentru un plus de efect puteti sprita bezeaua peste crema. Coaceti 20-30 de minute pana ce bezeaua devine crocanta si usor aurie.

Lasati tarta sa se raceasca complet inainte de a o servi.

Bon apetit!