Placinta greceasca de dovleac


Placintele de dovleac sunt printre favoritele mele asa ca profit de orice ocazie sa mai fac. Trebuie totusi sa mai variem reteta, asa ca mi-am amintit ca atunci cand eram mica, bunica mea facea strudel cu mere sau cu dovleac, o nebunie. Desi am incercat de mai multe ori sa fac nu mi-a iesit niciodata la fel de bun pana acum. Secretul e unul singur si criminal : Unt, mult unt.

Ingrediente:
1kg dovleac ras pe razatoarea mare
3 linguri gris
125 grame zahar
1 pachet de foi de placinta
50g unt topit
50 ml ulei

Amestecati dovleacul ras cu zahar si cu gris.

Amestecati untul topit cu ulei. Ungeti o foaie de placinta pe o singura parte. Aveti grija sa o ungeti cat mai uniform. Adaugati inca o foaie de placinta peste aceasta si o ungeti si pe aceasta. Adaugati o a treia foaie pe care nu o mai ungeti. Asezati dovleac pe foaie in strat subtire avand grija sa lasati marginile de unde incepeti si terminati rularea, libere. Rulati strans, dar fara sa fortati foile. Obtineti astfel un rulou umplut cu dovleac.

Asezati rulourile intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt astfel incat sa obtineti o spirala. Daca faceti asa, cand veti taia placinta ca pe un tort veti obtine o felie frumoasa cu mai multe straturi de devleac. Puteti bineinteles sa mergeti pe varianta clasica strudel.

Odata asezate in tava rulourile le ungeti si pe ele abundent cu amestecul de unt si ulei. Bagati in cuptorul incins la 200 grade – mediu spre tare si coaceti cam 30 -40 de minute pana se rumeneste frumos.

Bun de te lingi pe degete!