Placinta cu mere a bunicii
Cum din toamna asta a mai ramas ceva mai mult de o saptamana ma grabesc sa va impartasesc cateva retete de sezon. Placinta asta cu mere am gasit-o intr-o revista si este absolut delicioasa. Ce e diferit la ea este ca merele cu tocate cubulete ceea ce da un plus de savoare. Blatul este pufos pentru ca are praf de copt. Necesita mai mult efort decat o placinta cu mere rase, dar veti vedea ca merita.
Ingrediente:
Blat:
375g fraina
1 plic praf de copt (4 lingurite rase)
75g zahar
1 ou
1 plic zahar vanilat
5 linguri lapte
150g unt
Umplutura:
1,5 kg mere
2 linguri vin alb
2 linguri zahar
cateva picaturi de esenta de rom
Glazura:
2 linguri lapte
1 galbenus
Cerneti faina printr-o sita si amestecati-o cu praf de copt. Amestecati oul cu zaharul tos, zaharul vanilat, laptele si unul moale. Incorporati in acest amestec faina si framanatati pana formati un aluat.
Curatati merele de coaja si de casuta samburilor. Tocati merele cubulete. Puneti merele impreuna cu 100ml apa intr-o craticioara impreuna cu vinul, zaharul si esenta de rom si inabusiti-le un pic pe foc. Lasati merele sa se raceasca.
Impartiti aluatul in 2. Intindeti o foaie din jumatate de aluat si puneti-o intr-o tava rectangulara unsa cu unt si tapetata cu faina. Scurgeti zeama de la mere si asezati-le in tava. Din aluatul ramas intindeti o a doua foaie pe care o asezati peste mere.
Bateti galbenusul cu lapte si ungeti placinta cu o pensula. Intepati placinta din loc in loc cu o furculita. Coaceti in cuptorul incins la 180 grade – mediu 30-40 de minute pana cand aluatul devine auriu.
Lasati sa se raceasca complet si apoi taiati in patrate. Puteti servi placinta pudrata cu zahar pudra.
O nebunie!