Paine rapida


Am invatat aceasta reteta de paine la cursurile de cofetar patiser. E aproape incredibil cat de usor se face painica asta, si cat de putin trebuie framantata. E important sa aveti o drojdie proaspata, si pentru ca e vorba de paine, de o faina cu continut mare de proteine (11-12g).

Ingrediente:
400ml apa la temperatura camerei
20g drojdie proaspata
40ml ulei (masline sau floarea soarelui)
600g faina
10g sare

Amestecati drojdia cu apa pana la dizolvarea drojdiei. Adaugati uleiul si apoi faina. Amestecati si lasati 30 de minute deoparte. Procedeul acesta se numeste autolyse si e insasi explicatia pentru care nu va trebui sa framantam mult.

Dupa 30 de minute adaugati sarea si framantati cu mana 2 minute pana aluatul este omogen si elastic. Lasati sa creasca la temperatura camerei 40 de minute.

Puteti sa impartiti aluatul in 2 si sa formati doua painici rotunde, sau puteti sa-l impartiti in 12 si sa faceti chifle. Recunosc ca eu pana acum am facut doar chifle. Asezati painicile pe o suprafata infainata si lasati sa creasca 30 de minute. Inainte de a le baga in cuptor puteti sa le ungeti cu ou batut si sa presarati diverse seminte. Eu am facut cu seminte de dovleac si cu seminte de pin.

Incalziti cuptorul la 200 grade si coaceti painea 30-40 de minute pana ce coaja devine aurie. Pentru rezultate de exceptie folositi un cuptor cu aburi. Daca nu aveti nu e nici o suparare, tot ce trebuie sa faceti e sa puneti o tava cu apa in cuptorul clasic.

Impreuna cu mici si mustar sa traiasca 1 mai muncitoresc!