Lasagna roz cu somon si legume provensale
Vai ce nume fitos si complicat am gasit pentru o reteta simpla in fond. Plina de Omega3 si legume sanatoase dar prajite este o bunatate. Eu nu am citit foarte bine reteta si am folosit somon crud dar puteti folosi foarte bine si somon afumat sau marinat. Cred ca este si mai gustos asa.
Ingrediente:
2 dovlecei medii
1 vanata
4 rosii sau echivalentul in rosii cherry
800g file de somon fara piele si oase,taiat in felii de 1 maxim 2 cm grosime
1 legatura patrunjel, tocata
4 fire de salvie
25cm unt
300g cascaval moale ras
12 foi de lasagna daca folositi din cele tari, eu recomand intotdeauna din cele proaspete, eu am folosit 6 dar depinde mult de dimensiunea lor si a tavii folosite
ulei de masline pentru prajit
Sos bechamel:
2 cepe medii de preferinta esalote
50g unt
250ml vin alb sec
500ml supa de peste sau de legume
200g smantana
50g faina
nucsoara, sare, piper
Curatati legumele. Taiati dovleceii si vanata in felii subtiri si presarati-le cu sare. Le lasati 15 -30 de minute sa iasa apa din ele dupa care le clatiti si le stoarceti. Taiati rosiile felii. Prajiti feliile de dovlecei si de vinete pe ambele fete dupa care le scoateti pe prosop de hartie pentru a scapa de excesul de ulei.
Pentru sos, tocati ceapa si caliti-o in unt. Pudrati cu faina si caliti amestecand un pic fara a lasa sa se rumeneasca ceapa. Inglobati vinul amestecand bine de tot ca sa nu se formeze cocoloase. Adaugati smantana si supa si lasati sa fiarba 3-5 minute amestecand, pana cand se ingroasa sosul. Condimentati cu sare, piper si nucsoara.
Incingeti cuptorul la 220 grade – tare. Ungeti cu unt o forma dreptunghiulara cu peretii inalti. Turnati un pic de sos dupa care asezati un strat de foi de lasagna. Ungeti foile cu un pic de sos si asezati deasupra lor jumatate din cantitatea de vinete, presarati cu o treime din cascaval si verdeata dupa care adaugati jumatate din somon, rosii si dovlecei. Ungeti cu un pic de sos si repetati umplutura de la pasul anterior. Terminati cu un strat de lasagna peste care turnati ce v-a ramas din sos si presarati cu restul de cascaval si patrunjel.
Coaceti 30 – 45 de minute pana cand este rumenita si aurie. Scoateti lasagna din cuptor si o lasati sa se raceasca un pic inainte de servire. O taiati felii si o serviti simpla sau alaturi de o salata verde.
O bunatate!