Gratin mediteraneean de peste


Ce poate face o criminala care se scoala prea devreme? Ati putea spune: Gateste! Criminala nevrand sa trezeasca victimele nu poate gati atat de devreme, asa ca pune niste retete din urma. Abia dupa aia gateste.

Revenind la subiect, si anume gratin de peste, pot sa va spun ca e un fel de mancare care e atat pe placul iubitorilor mancarurilor din peste cat si acelora care nu se innebunesc dupa el (je). Gustul pestelui se simte dar este “imbunatatit” de ierburile aromatice si de fenicul, dar mai ales de sofran!

Ingrediente pentru 6 portii:
1 ceapa mare
1 bulb de fenicul mediu (250g)
3,4 catei de usturoi
1 lingurita cu varf seminte de coriandru
150ml vin alb sec
2 conserve de 400g rosii cubulete
2 linguri bulion
un varf de cutit de sofran
1 foaie de dafin
zeama de la jumatate de lamaie
1 legatura de patrunjel
1kg file de peste, eu am folosit cod
400g creveti mari decorticati, eu am folosit unii congelati
75g parmezan
50g pesmet
ulei de masline pentru prajit

Curatati ceapa si feniculul si taiati-le julien. Curatati cateii de usturoi si feliati-i subtire. Zdrobiti semintele de coriandru. Spalati si tocati patrunjelul.

Incingeti cateva linguri de ulei intr-o cratita incapatoare si caliti putin ceapa, feniculul, usturoi si semintele de coriandru pana cand legumele se inmoaie un pic si devin aurii. Turnati deasupra vinul si adaugati rosiile din conserva, bulionul, sofranul si foaia de dafin. Adaugati sare si piper dupa gust si fierbeti la foc mic aproximativ 15 minute pana cand se ingroasa un pic. Amestecati din cand in cand.

Incingeti cuptorul la 200 grade – taricel. Adaugati in sosul de rosii bucatile de peste crud, crevetii, zeama de lamaie si jumatate din patrunjel si amestecati bine dar cu grija. Acoperiti cratita cu un capac si fierbeti 5 minute la foc foarte mic pana ce pestele a aproape gata.

Amestecati pesmetul cu parmezanul ras si patrunjelul ramas si presarati deasupra mancarii. Dati la cuptor 20-30 de minute pana cand suprafata devine aramie. Daca aveti musafiri puteti prepara portii individuale punand tocana de peste in tavite mici inainte de a o da la cuptor.

Seviti cu salata verde sau cu orez. Inspirat de Good Food.

O nebunie!