Dulceata de prune cu vanilie si levantica


O dulceata usor “exotica” si foarte de sezon. Cam acum se coace vanilia 🙂 in judetul Arges. Gustul de vanilie este foarte subtil, ca si cel de levantica. Se simt ca o parere.

Ingrediente:
1 kg de prune decojite taiate jumatati (daca vreti sa faceti arta, pruna trebuie pusa intreaga, samburele se scoate facand doua crestaturi)
2 linguri flori de levantica
1 baton de vanilie
zeama de la o lamaie
800g zahar

Se lasa prunele amestecate cu zahar si lamaie peste noapte. Scopul acestei operatii este ca prunele sa nu se dezagrege la fierbere. As spune ca in mare a reusit dar probabil ca daca as fi folosit metoda clasica cu apa de var ele si-ar fi mentinut si mai bine forma. Cred ca la un moment dat o sa incerc si varianta asta dar deocamdata nu ma simt suficient de pregatita.

Se pun la fiert si se adauga florile de levantica, miezul de la batonul de vanilie si restul de baton care se va scoate din dulceata inainte de punerea in borcane. Ca sa va dati seama daca dulceata s-a legat faceti proba cu picatura (puneti picaturi de sirop pe o farfurie tinuta la congelator, bagati din nou in congelator farfuria pentru doua minute si daca picatura are tinuta si este lipicioasa inseamna ca e gata).

Lasati sa se raceasca si puneti in borcane. Puteti adauga in borcan si jumatati de nuca.