Dulceata de piersici cu menta


Intotdeauna mi-am imaginat ca a face dulceata e ceva tare complicat. Cum prima incercare mi-a reusit elanul nu mi-a mai fost stavilit decat de cantitatea de zahar din camara. In continuare o reteta inedita de dulceata, menta ii da un gust racoros de seara de vara.

Ingrediente:
1 kg de piersici decojite
800g zahar
o legatura mare de menta
coaja si zeama de la o lamaie

Se curata coaja piersicilor si se scot samburii. Pentru a curata mai usor coaja piersicilor e suficient sa le plonjati in apa clocotita cateva minute. Se taie piersicile in sferturi si se pun acoperite cu zahar in cratita in care intentionati sa faceti dulceata. Se presara peste piersici coaja si zeama de la lamaie si menta tocata maruntel.

Veti observa cu stupoare ca piersicile vor lasa foarte multa zeama. Lasati piersicile sa stea cu zaharul cam 2 ore si amestecati usor din cand in cand. La final siropul este deja format si zaharul este dizolvat.

Se pune cratita la fiert. Cand inceapa sa fiarba se da focul incet. Se amesteca din cand in cand. Cand incepeti sa simtiti ca lichidul devine mai vascos incepeti proba cu picatura. Pentru asta puneti in congelator o farfurioara pe care o scoateti si picurati un pic de sirop. Bagati la loc in congelator farfurioara 1-2 minute si daca picatura are tinuta si e lipicioasa inseamna ca dulceata s-a facut.

Se lasa sa se raceasca si se toarna in borcane care se inchid ermetic.

Vara intr-un borcan!