Dulceata de gutui


Dulceata mea preferata este dulceata de gutui. Ca orice dulceata, nu e greu de facut, necesita doar un pic de rabdare. In mod particular la dulceata de gutui e nevoie de un pic mai multa rabdare, pentru ca bineinteles mie nu imi place dulceata din gutui rase ci din gutui tocate. Ma gandesc sincer sa mai fac un rand de dulceata, cu siguranta mai sunt gutui la piata. Foarte important este de folositi gutui romanesti, cele importate nu sunt la fel de bune. Si bineinteles ca daca faceti dulceata de gutui trebuie sa faceti si o peltea.

1kg zahar
600g gutui cantarite dupa ce au fost taiate(julienne sau cubulete) sau rase
500ml apa
50ml zeama de lamaie
un baton de vanilie
miez de nuca pentru decor

Gutuile contin o cantitate mare de pectina de aceea se pun intr-o cantitate mai mica decat zaharul pentru ca gelifica siropul.

Alegeti gutui mari si bine coapte. Stergeti bine gutuile de puf cu o carpa curata sau cu prosoape de hartie. Curatati coaja si taiati pulpa julienne (in forma de betisoare de chibrit). Atat coaja cat si cotoarele pot fi folosite pentru peltea. Pentru ca se oxideaza usor, trebuie sa lucrati repede. Chiar daca se oxideaza un pic nu e nici o tragedie, isi vor recapata culoarea cand fierbeti dulceata.

Puneti apa, zaharul, zeama de lamaie si batonul de vanilie (miezul scos si batonul propriu zis) la fiert. O data ce zaharul s-a topit puteti adauga gutuile.

Fierbeti dulceata si cand da semne ca a inceput sa se lege (siropul e mai dens un pic) incepeti sa faceti proba cu farfuria tinuta la congelator (puneti cate o picatura de sirop pe farfuria rece. Daca picatura nu se prelinge sau daca atingand cu degetul e foarte lipicioasa, dulceata e gata).

Dupa ce s-a racit, puneti dulceata in borcane. Puteti scoate sau nu bucatile de baton de vanilie si puteti adauga direct in borcan jumatati de miez de nuca.

O bunatate!