Cheesecake cu portocale
Anul acesta de craciun am facut pe post de tort aceasta reteta de cheesecake pentru ca la masa erau multi copii si branzica e mult mai potrivita pentru ei decat un tort cu blaturi si creme. In plus eram in criza de timp. E o reteta usurica cu un rezultat spectaculos, un tort usor si foarte parfumat care va fi apreciat atat de pitici cat si de bunici.
Ingrediente:
Blat:
150g biscuiti, eu am folosit biscuiti digestivi
100g unt
50g nuci sau migdale macinate
100g zahar pudra
Crema:
6 galbenusuri batute
100g zahar pudra
coaja si zeama de la 4 portocale
30g gelatina
700g branza philadelphia
600g frisca
4 linguri apa de flori de portocal (se gaseste la raioanele de produse internationale sau la magazinele arabesti)
4 albusuri batute spuma
Ornamente din coaja de portocala(optional)
1 portocala
50g zahar pudra
100ml apa
Sfaramati biscuitii folosind robotul de bucatarie sau punandu-i intr-o punga si zdrobindu-i cu facaletul.
Puneti la topit intr-o craticioara untul si zaharul pudra si amestecati pana cand se topeste zaharul. Luati de pe foc si amestecati biscuitii zdrobiti si pudra de migdale/nuci.
Tapetati cu hartie de copt fundul unei forme de tort cu diametrul de 24cm si incrustati blatul (turnati amestecul obtinut anterior, raspanditi-l astfel incat sa obtineti aceiasi grosime peste tot si presati cu degetele bine). Dati la frigider pana sunteti gata cu crema.
Puneti intr-o craticioara galbenusurile, zaharul, coaja si sucul de portocale si preparati la bain-marie. Amestecati in continuu pentru a nu se forma cocoloase pana cand crema incepe sa se lege. Aveti grija sa mentineti o temperatura redusa pentru ca riscati ca ouale sa se coaguleze. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca complet.
Puneti la inmuiat gelatina cu 300ml apa, lasati-o 10 minute sa se umfle si topiti-o la microunde sau la bain-marie. Lasati-o sa se racoreasca un pic.
Intr-un castron amestecati branza, frisca batuta si apa de flori de portocal. Incorporati apoi gelatina turnand-o in fir subtire. Adaugati apoi albusurile batute spuma si crema de portocale. Turnati crema in forma de tort, uniformizati suprafata cu o spatura si lasati la frigider 3-4 ore pana se intareste complet.
Pentru coaja de portocala confiata, incepeti prin a curata coaja de portocala cu un cutit economizor astfel incat sa taiati cat mai putin din partea alba. Taiati coaja in fasii subtiri pe care le fierbeti 1 minut dupa care le clatiti cu apa rece. Topiti zaharul in 100ml apa, amestecand ca sa nu se caramelizeze, si adaugati la amestec coaja de portocale. Lasati sa fiarba cam 5 minute pana cand siropul se leaga un pic. Scoateti fasiile de portocala si asezati-le pe o hartie de copt, separandu-le astfel incat sa nu se lipeasca intre ele.
Cand cheesecake-ul s-a intarit scoateti-l din forma, asezati-l pe platoul de servire si presarati coaja de portocala confiata.
La multi ani!