Briose cioco zmeura


Cum am primit cutiile de briose a trebuit neaparat sa le umplem. Niste briose zebrate zmeuriu cu ciocolatiu si-au itit imediat capetele din bucataria criminala. Am folosit o reteta de tort/chec din Good Food, usor adaptatata. E drept mie nu briosele nu mi-au iesit pufoase ci ca un fudge dar mie una mi-au placut foarte mult. Incercati si voi, cine stie ce va iese :-).

Ingrediente:
Pentru aluatul cu zmeura:
150ml iaurt cu zmeura (eu am folosit 250 grame)
150ml ulei
100g zmeura decongelata (eu am folosit 250 grame)
200g faina amestecata cu o lingurita praf de copt, plus 5 linguri de faina (eu am adaugat doar vreo 2 linguri de faina)
140g zahar
2 oua mari
colorant alimentar roz pentru un roz intens

Pentru aluatul cu ciocolata
200g faina amestecata cu o lingurita de praf de copt, plus 5 linguri de faina (eu n-am mai adaugat faina pentru ca aluatul era foarte consistent deja, dimpotriva am pus un pic de lapte ca sa-l aduc la o consistenta asemanatoare cu cea a aluatului de zmeura)
140g zahar
3 linguri de cacao
2 oua mari
150ml iaurt (eu am folosit 175 grame)
150ml ulei
miezul de la jumatate de baton de vanilie

Glazura de ciocolata:
200ml smantana pentru frisca
100g gem de zmeura
100g ciocolata neagra rupta in bucati (eu am folosit cam 150 – 170g)

Incingeti cuptorul la 180 de grade – mediu. Pregatiti o forma de briose tapetata cu hartiute. Eu am facut 12 briose si un chec, cred ca ar fi iesit cel putin 24 de briose.

Pentru aluatul de zmeura, amestecati iaurtul cu uleiul si cu zmeura intr-un blender si pasati-le bine. Daca va deranjeaza semintele, strecurati amestecul printr-o sita. Pastrati doar 300ml din acest amestec pentru prajitura. Restul dati-l la pisici ;-). Eu am folosit tot amestecul de zmeura, poate de aia mi-a si iesit altceva. Daca vreti un roz puternic, adaugati un pic de colorant alimentar roz.

Din acest moment incepe lucrul simultan la 2 castroane. E important sa lucrati simultan si rapid pentru a obtine un efect marmorat bun. Amestecati in doua castroane ingredientele uscate (faina, zahar, praf de copt + cacao pentru cel cu ciocolata) dupa care pentru aluatul de ciocolata, adaugati ouale, iaurtul, uleiul si vanilia, iar la cel cu zmeura compozitia pregatita anterior.

O data ce sunteti gata cu aluaturile, incepeti si puneti cate o lingura din fiecare, alrternand straturile, avand grija sa nu umpleti formele de tot, pentru ca briosele cresc. Eu am pus cam 3 linguri pentru fiecare briosa.

Coaceti briosele cam 30 de minute, faceti proba scobitorii pentru a stii daca sunt gata.

Pregatiti ganache-ul pentru glazurat punand intr-o craticioara pe foc smantana amestecata cu gem. Cand pare ca incepe sa fiarba, o luati de pe foc si amestecati ciocolata pana cand se topeste complet. O data ce briosele si ganache-ul s-au racit, decorati briosele cu ganache din abundenta, nu asa cum vedeti in pozele mele fandosite. Eu am folosit cea mai mare parte din ganache pentru glazurarea checului.

O nebunie!