Bagheta pariziana

Bagheta pe care o facem zilnic la Lulu Dupain este o bagheta frantuzeasca care se realizeaza rapid, in cam doua ore si jumatate o scoateti din cuptor.

Folosim o faina cu indice mare proteic care se numeste T55. Puteti folosi orice faina cu procent mare de proteine, peste 12%.

Ingrediente pentru 3 baghete:

Faina T55: 650g

Drojdie proaspata : 13g

Sare: 13g

Apa rece: 400g

Preparare:

Se cantaresc ingredientele separat. Se dizolva drojdia in apa.

In vasul in care amestecati ingrefientele puneti intai apa cu drojdia, apoi faina si apoi sarea. E important ca sarea sa nu intre in contact cu drojdia.

Malaxati la o viteza mica pentru 5 minute si apoi la o viteza medie alte 5 minute pana cand aluatul devine elastic si se desprinde de pe vas.

Puneti aluatul intr-un vas uns cu ulei si lasati-l acoperit pentru 20-25 de minute. Aceasta este prima dospire a aluatului.

Divizati aluatul in 3 bucati a 350g fiecare. Modelati fiecare bucata sub forma de bila si lasati-le sa se odihneasca acoperite cu un prosop de bucatarie curat pentru 20 de minute. Rolul acestei etape este de a reduce elasticitatea aluatului.

Modelati fiecare bagheta sub forma de sul la o lungime care sa corespunda tavii in care veti coace.

Asezati cele 3 baghete in tava tapetata cu hartie de copt si bagati tava in cuptorul rece sau presarati-le cu un pic de faina si acoperiti-le cu un prosop de bucatarie curat.

Lasati baghetele o ora si 15 minute la o a doua dospire.

Incingeti cuptorul la 170 grade. Daca aveti functie de abur la cuptor folositi-o pentru primele 10 minute ale coacerii. Daca nu aveti functie de abur puneti o tava cu apa in cuptor. Rolul aburului este de a crea crusta.

Realizati cu lama 5-6 taieturi si coaceti bagheta astfel: 10 minute la 170 de grade, inca 10 minute la 190 de grade si 3 minute la 200 grade.

Daca vi se pare prea complicat coaceti la 180 grade 20 de minute.

Bineinteles ca fiecare cuptor este diferit asa ca trebuie sa adaptati reteta in functie de cuptorul vostru.

Bon courage!