E un tort relativ simplu de facut, racoros si de mare efect (vedeti cat de fericiti sunt Vivi si Paul?).
Ingrediente
Blat:
150 g unt
150 g zahar
1 plic zahar vanilat
4 oua
120 g faina
100 g alune macinate
2 lingurite praf de copt
Crema:
10 g gelatina
500 ml iaurt cu banane (sau cu vanilie)
3 banane
400 ml frisca
1 plic intaritor frisca
1 plic zahar vanilat
50 g ciocolata amaruie rasa
Decor:
3 kiwi
1 plic tort gelee
ciocolata
Blat
Se incinge cuptorul la 175 grade. Se bate untul cu zahar si zahar vanilat pana se dizolva zaharul. Se inglobeaza pe rand ouale. Se adauga faina, nucile si praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Aluatul se pune intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt si se coace circa 25 de minute. Se lasa se se racoreasca pe un gratar.
Crema
Se aseaza blatul pe fundul tavii de tort si se monteaza inelul acesteia. Se decojesc bananele si se taie felii groase de 1 cm, dupa care se repartizeaza inform pe blat, pastrand o oarecare distanta de marginea acestuia. Se inmoaie gelatina in 200 ml iaurt cam 10 minute dupa care se incalzeste pana se dizolva gelatina (microunde sau bain-marie). Se inglobeaza restul de iaurt si se lasa la rece pana cand compozitia incepe sa se intareasca usor. Se bate frisca cu zahar vanilat, intaritor de frisca daca este nevoie, ingloband la final ciocolata rasa. Amestecul de frisca se inglobeaza in crema de iaurt dupa care se toarna pe tort, se niveleaza si se da totul la rece pana cand se intareste (in jur de 3 ore).
Decor
Se curata kiwi si se taie in felii subtiri. Feliile de kiwi se aseaza una langa alta pe tort. Se prepara tort gelee urmand indicatiile de pe plic si se toarna uniform pe tort(nu e obligatoriu sa imbracati in gelatina tortul, sunt persoane cum ar fi Vivi carora nu le place glazura de gelatina). Se presara ciocolata rasa sau daca ii sarbatoriti pe Vivi si pe Paul topiti ciocolata si scrieti numele lor cu ajutorul unei lingurite pe folie de aluminiu/hartie de copt, o dati la rece iar cand s-a intarit aplicati scrisul pe tort.
La multi ani!
Permalink
nu stiu cat de relevant e ca-i place lui Vivi.
el ar manca orice cu numelui lui scris in ciocolata !
Permalink
Mai am un comentariu: se punea NEAPARAT gelatina peste kiwi pentru ca altfel acestea se oxideaza.
Comentariul nu este pentru cofetareasa Ancuta, cu pentru cei care vor sa foloseasca reteta.