TORT IRINA – Eveniment: Sfanta Maria
In mod surprinzator, Irina – musafira noastra de la Poienari a fost divulgata ca poarta si numele de Maria. Am profitat si am sarbatorit-o in ziua Sfintei Marii, pe 15 august, cu acest tort, ce s-a dovedit a fi „criminal”.
Pentru 16 felii:
Blatul: 4 oua; 2 linguri faina; 4 linguri migdale macinate, 2 linguri cacao, 2 linguri zahar, 1 lingura de ulei, 100 ml lapte, un pachet praf de copt, un plic zahar vanilat si un varf de cutit de scortisoara, putina zeama de lamaie.
Crema: 4 linguri cafea preparata, 200g ciocolata amaruie, 200g frisca lichida, 300g mascarpone, un plic intaritor de frisca, un plic de gelatina, 1 lingura de zahar pudra
Siropul: 300ml apa, 150g zahar, 2 linguri rom
In primul rand, ca pentru orice prajitura, se incinge cuptorul si se tapeteaza forma cu putin unt si cu hartie de copt.
Se bat albusurile cu o lingura de zahar. Separat se amesteca galbenusurile cu: migale macinate, faina, cacao, zahar, uleiul, laptele si mirodeniile. La sfarsit se pune praful de copt, stins cu zeama de lamaie.
Se adauga albusurile batute si se toarna compozitia in forma, apoi se pune la cuptor, la foc mijlociu.
Pentru crema, se bate frisca, se pune cafeaua si ciocolata topita. Se adauga intaritorul si gelatina dizolvata anterior. Totul se amesteca, apoi cu mascarpone si se da la rece.
Cand s-a racit, blatul se taie in 2 felii si se insiropeaza. Se pune crema intre felii si deasupra tortului. Se orneaza cu fasii si drajeuri de ciocolata.
Tortul se serveste dupa cel putin 6 ore de stat la frigider. Este de prefera sa-l insotiti dimineata cu o ceasca de cafea.