Tort de pere cu panna cotta

Oricat de criminala ai fi tot ai o soacra 🙂 si cum a mea e scriitoare de carti de bucate e greu sa faci un tort pe masura. Dar rezultatul a fost cum era si de asteptat: CRIMINAL!

Ingrediente
Blat:
4 oua
150g zahar
miezul de la un baton de vanilie
125g faina
1 lingurita praf de copt
60g nuci tocate

Crema de pere:
15g gelatina
2 pere mari
200ml vin alb
50ml amaretto
coaja si zeama rasa de la o lamaie
miezul de la un baton de vanilie
1 praf de scortisoara
50g zahar fin
400ml frisca

Glazura pana cotta:
10g gelatina
miezul de la o pastaie de vanilie
400ml frisca
100g zahar

Se incinge cuptorul la 180 grade-mediu. Se separa ouale. Se bat albusurile spuma dupa care se adauga zaharul si se bate pana se intareste compozitia din nou. Se inglobeaza in compozitia de bezea galbenusurile si miezul de vanilie si apoi faina si praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Se imparte compozitia in 2 tavi tapetate cu hartie de copt si se presara cu nuci tocate. Se coc blaturile 15-20 de minute, se incearca folosind o scobitoare. Se scot si se lasa sa se raceasca.

Se inmoaie gelatina in vin alb. O data ce s-a umflat se topeste la microunde sau la bain marie. Se curata perele de coaja si de cotoare dupa care se paseaza si se amesteca cu zeama de lamaie. Se inglobeaza in piureul de pere gelatina, amaretto, coaja de lamaie, scortisoara si zahar. Se da la frigider si intre timp se bate frisca. Cand compozitia de pere a inceput sa dea semne de intarire se inglobeaza frisca batuta.

Treceti la asamblarea tortului punand primul blat in o forma de tort dupa care turnati crema de pere deasupra. Se aseaza al doilea blat peste si se baga la frigider doua ore.

Pentru glazura de pana cotta inmuiati gelatina in apa dupa care o topiti. Scoate miezul din al treilea baton de vanilie si amestecati-l impreuna cu zahar in frisca. Dati frisca la fiert. Luati de pe foc si amestecati gelatina in compozitie. Cand se racoreste, si asta nu inseamna doar un pic, turnati peste tort in strat uniform. Eu am ratat un pic aceasta etapa si asta e motivul pentru care tortul e mov. Se baga din nou la frigider pana se intareste si pana cotta.

Pentru decor eu am folosit ciocolata cu lapte si intrucat 14 februarie e maine tema a fost usor de ales.

Cu atata vanilie si cu multe inimioare de ciocolata suntem gata sa spunem Happy Valentines Day!