Tort cu lichior de oua
Am preparat acest tort pentru masa de Paste. A primit multe aprecieri de la victime si chiar si de la criminala cealalta. Unele victime chiar au mai cerut o felie, semn ca otrava da dependenta. Pot sa va incurajez, ca de fiecare data, spunandu-va ca nu e greu de facut.
Ingrediente:
Blat:
6 oua
6 linguri apa
150 g zahar
4 linguri faina
2 linguri fistic macinat
Sirop:
150 ml apa
150 g zahar
1 fiola esenta de rom sau 2 linguri rom
Crema:
1 plic gelatina
500 g mascarpone
200 g iaurt
100 g zahar pudra
100 ml lichior oua
Preparare:
Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 24 cm. Se incinge cuptorul la 160 grade, asta in termeni aproximativi inseamna sub mediu.
Se bat albusurile spuma si se adauga zaharul si apa treptat. Galbenusurile, faina si fisticul se adauga in compozitie amestecand usor, de jos in sus, cu o lingura de lemn. Pentru succesul retetei e esential ca aceasta amestecare sa se faca foarte usor si aluatul sa ramana pufos.
Se aseaza aluatul in forma si se da la cuptor. Se coace timp de aproximativ 60 de minute, poate si mai mult. Ca sa va dati seama cand e gata trebuie sa il incercati cu o scobitoare. Se lasa sa se raceasca in forma, apoi se desprinde blatul din forma si se taie in 3 cercuri.
Pentru sirop, se fierbe apa cu zahar pana se dizolva zaharul. Cand se raceste se amesteca romul.
Se inmoaie gelatina in 50 ml de apa rece cam 5 minute, dupa care se topeste (microunde sau direct pe foc, avand grija sa nu fiarba amestecul). Se amesteca mascarpone cu iaurt, zahar pudra si lichiorul de oua. La final se amesteca gelatina in fir subtire in crema.
Se monteaza din nou forma de tort dupa care se aseaza cate un strat de blat, se insiropeaza si se acopera cu crema. Se da la frigider pana se intareste crema.
Eu am ornat tortul cu martipan si cu fructe de kumquat, dar daca nu aveti puteti sa-l imbracati in frisca si sa presarati fistic. Folositi-va imaginatia si veti obtine un tort frumos ornat.
Sarbatori fericite!