Tort cu crema de castane si ganache cu pere
O reteta magnifica tocmai buna pentru tortul de Craciun. Cele doua creme se completeaza una pe cealalta, ganache-ul mai amar si piure-ul de castane mai dulce si mai catifelat. Nu e o reteta simpla dar nici super complicata, a face doua creme la un tort poate fi considerat totusi ca mai complex. Ce mai tura vura, crima a fost comisa de Craciun, victimele au plecat fericite acasa dupa ce au mancat tort. Si nu numai…
Ingrediente
Blat:
4 oua
4 linguri faina
4 linguri zahar
4 linguri de ulei
2 linguri cacao
jumatate plic de praf de copt
Ganache:
300ml frisca lichida
300g ciocolata negra
3 galbenusuri
2 pere, curatate de coaja si taiate cuburi
Crema de castane:
250g piure castane, eu am folosit din cel unguresc care se gaseste la raionul de produse congelate, alaturi de fructe
500ml lapte
4 oua
50g amidon
100g zahar
semintele de la o pastaie si jumatate de vanilie
150g unt la temperatura camerei
Separati ouale si bateti albusurile. Bateti galbenusurile cu zaharul pana cand acesta se dizolva. Inglobati mai apoi uleiul, faina, cacaua si praful de copt stins cu zeama de lamaie. La final adaugati spuma de albusuri amestecand cu grija de jos in sus astfel incat compozitia sa ramana aerata.
Turnati compozitia in 2 forme rotunde de dimensiunea tortului pe care vreti sa-l faceti, tapetate cu hartie de copt. Eu una am folosit o forma cu diametrul de 24 cm. Bagati tavile in cuptorul incins la 180 grade/mediu si coaceti cam 10 – 15 minute. Evident ca daca nu aveti 2 tavi, sau daca nu va incap in cuptor doua tavi se pot coace foile una cate una. Odata coapte foile, se dezlipeste hartia si se lasa sa se raceasca pe un gratar sau pe un fund de lemn.
Pentru ganache, puneti frisca intr-o craticioara pe foc pana ajunge aproape de punctul de fierbere. Adaugati in frisca ciocolata rupta bucati si galbenusurile si amestecati pana se omogenizeaza compozitia. La final adaugati in compozitie cuburile de para.
Asezati in forma de tort un blat, turnati peste el ganache-ul si dati la rece.
Pentru crema de castane se procedeaza asemenator cu o crema de vanilie. Si anume, puneti laptele la fiert intr-o craticioara impreuna cu zaharul si cu miezul pastaii de vanilie. Mixati ouale cu amidon si adaugati-le amestecand in lapte dupa ce acesta a inceput sa fiarba. E bine sa dati cratita la o parte de pe foc cand faceti aceasta operatie. Puneti la loc pe foc craticioara si amestecati in continuu pana cand se ingroasa. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca.
Odata ce crema de vanilie s-a racit, amestecati in ea untul si mai apoi piureul de castane dupa care o turnati peste ganache. Deasupra cremei de castane adaugati al doilea blat si lasati la frigider cateva ore sa se intareasca cremele.
Eu am decorat tortul imbracandu-l in fondant dar la fel de bine se poate imbraca intr-o glazura de ciocolata sau puteti renunta la cel de al doilea blat si i-l puteti orna cu felii de pere glasate.
Sarbatori fericite si savuroase!