Tort cu crema de capsuni

Domnisoara Maria implineste 8 ani. Este cam necajita fiindca a sosit de pe frumoasele dealuri din Muscel direct in aglomeratul Bucuresti.
Prietenul ei Gruffalo este alaturi de ea, sa o incurajeze. I-a adus si floricele ca sa o inveseleasca.

Blat:
– 150 ml ulei de masline obisnuit (nu extravirgin)
– 150 ml lapte
– 200 g zahar
– 8 oua
– 50g cacao
– 50g amidon
– 250g faina
– 1 lingurita praf de copt
– 1 lingurita zeama de lamaie
– Esenta de vanilie
– Un praf de sare
– 20g unt
Crema:
– 400g smantana pentru frisca
– 300g ciocolata alba
– 150g mascarpone
– 250g capsuni
– 10g gelatina

Se pregateste o tava de tort cu diametrul de 24 cm cu hartie de copt pe fund si unsa cu unt.
Se bat albusurile cu jumatate din cantitatea de zahar. Galbenusurile se freaca cu restul de zahar si se adauga uleiul ca la maioneza. Se adauga, pe rand, laptele, amidonul, o lingurita de zeama de lamaie, esenta de vanilie si faina amestecata cu praful de copt.
Se amesteca totul, usor cu albusurile batute. Se toarna in tava si se coace 35-40 minute la 190 grade.
Pentru crema se face un ganache de ciocolata alba, topind ciocolata in frisca fierbinte. Se lasa la racit. Intre timp se paseaza capsunele. Se pune gelatina la inmuiat timp de 10 minute in 50ml apa. Se topeste gelatina timp de 15 secunde la microunde. Cand s-a racorit ganache-ul, se amesteca cu piureul de capsuni si cu mascarpone. Se adauga, in fir subtire gelatina topita.
In forma de tort se aseaza blatul taiat in 3 straturi orizontale cu crema intre ele. Se acopera cu un platou si se lasa la frigider cateva ore, sa se intareasca bine.
Se imbraca cu icing si se decoreaza cu floricele si monstri din fondant. In alta varianta, se poate orna cu frisca batuta si capsuni. Sau nu…