Tort cu cirese
Pe 8 iunie, anul acesta, se deschide sezonul la pensiunea Cottage Poe din Poienarii de Muscel. Pentru primii oaspeti am pregatit un tort cu fructe de vara. Se mai prepara acolo si alte bunatati „criminale”, iar musafirii sunt asteptati sa le incerce.
Pentru 16 felii:
• 6 oua
• 200 g zahar pudra
• 1 plic de zahar vanilat
• 180g faina
• 100g unt topit
• 1 lingurita praf de copt
• 1 praf de sare
• O lingurita de zeama de lamaie
• 250g mascarpone
• 250g smantana pentru frisca
• 1 plic de gelatina pudra
• 100ml lichior de cirese
• 300g cirese fara samburi
Se pregateste tava cu hartie de copt. Asta dupa ce s-a incalzit cuptorul la 180 grade.
Se separa ouale, iar albusurile se bat spuma cu 160g de zahar si cu zaharul vanilat. Dupa ce s-a format bezeaua se adauga galbenusurile. Se adauga untul topit si racit si putina zeama de lamaie. La sfarsit se pune faina cernuta si amestecata cu praful de copt. Se amesteca usor, prin rasturnare.
Imediat, se toarna aceasta compozitie in tava si se coace 10-15 minute. Se face proba cu scobitoarea, se scoate blatul din forma, prin rasturnare si se tine asa pana se raceste complet.
Se inmoaie gelatina in 50ml apa si apoi se topeste 5-10 secunde la microunde.
Intr-un castron se amesteca mascarpone cu frisca batuta anterior cu 40g de zahar pudra. Se adauga 50ml lichior de cirese. Sau, dupa gust, se poate pune mai mult lichior.
Se ia o lingura din acesta crema si se adauga peste gelatina topita. Se amesteca si apoi se omogenizeaza cu toata crema.
Se taie blatul racit in 2 straturi. Se aseaza o folie de plastic in forma de tort, se pune un blat care se stropeste cu lichior si apoi se toarna crema. Se aseaza deasupra cremei ciresele rupte in jumatati. Deasupra se pune si al doilea blat insiropat cu lichior. Se lasa totul la frigider, cel putin o ora.
Am imbracat tortul cu icing alb si l-am ornat cu cirese din fondant, cu samburi din ciocolata si cu codite adevarate!!! E frumos?