Tort CiocoVisine – Mud cake
Asa cum Ana are mere, Doina iubeste ciocolata. Nu a fost simplu de gasit un tort cu aproape un kilogram de ciocolata in el dar pana la urma am gasit retetele de mud-cake, torturi/prajituri anglosaxone cu multa ciocolata. A iesit un tort delicios, foarte satios, cred ca ar merge servit cu frisca sau cu inghetata de vanilie.Nu-l recomand cardiacilor sau insomniacilor :-).
Ingrediente
Blat:
250g unt, taiat cubulete
200g ciocolata neagra, sparta in bucatele
200g zahar
300ml lapte
300g faina
1 lingurita de praf de copt
30g cacao
3 oua, batute usor
Crema ganache:
200 visine fara samburi
4 linguri visinata
420g ciocolata neagra,sparta in bucatele
400ml smantana pentru frisca
100g alune de padure, tocate
Incalziti cuptorul la 160 grade. Ungeti doua tavi rotunde cu diametrul 20-24 cm cu unt si tapetati-le cu hartie de copt.
Amestecati untul, ciocolata, zaharul si laptele intr-o craticioara la bain-marie. Amestecati pana cand toate se topesc si s-au amestecat bine. Luati de pe foc si adaugati intai faina amestecata cu praf de copt si cacaoa iar apoi ouale batute. Coaceti 1 ora – 1 ora si jumatate, este gata cand o scobitoare iese curata dupa ce ati intepat cu ea aluatul. Lasati 10 minute dupa care scoateti blaturile din tavi si lasati-le sa se raceasca complet.
Puneti intr-un bol visinele si visinata si lasati 2 ore sa se macereze.
Pentru ganache puneti ciocolata si smantana intr-o craticioara si puneti pe foc. Lasati pana cand frisca e gata sa inceapa sa fiarba, dupa care luati de pe foc si amestecati bine pana se omogenizeaza. Adaugati la compozitie alunele tocate si visinile scurse. Puneti in frigider ganache-ul pana cand se intareste un pic.
In o forma de tort asezati unul dintre blaturi, cu partea de sus taiata un pic cu cutitul ca sa fie perfect drepta. Insiropati-l cu jumatate din cantitatea de visinata. Daca simtiti nevoia de mai multa visinata nu ezitati sa mai adaugati. Puneti peste blat ganache-ul cu visine dupa care adaugati al doilea blat, pe care i-l insiropati cu restul de visinata.
Lasati cateva ore la frigider sa se intareasca ganache-ul de tot. Eu am deocorat tortul cu fondant dar puteti orna foarte bine cu o glazura de ciocolata, asa cu siguranta ajungeti la 1 kilogram de cioco.
La final o poza nereusita a interiorului, dar macar va faceti o idee.
Decadenta cu ciocolata!