Tort Ancuta

De ziua celei mai talentate „criminale” am fost solicitata sa prezint fanilor blogului un tort inedit. Sper ca am fost la nivelul asteptarilor juriului format ad-hoc in aceasta seara. Pentru convingerea juratilor am folosit si ceva alcool in compozitie. Nadajduiesc sa ajute…

Pentru 16 portii (forma de tort cu diametrul de 24cm):
BLATUL:
• 200g masa de martipan
• 6 oua
• Miezul de la 1 baton de vanilie
• Coaja rasa de la o portocala
• 50 g zahar
• 180 g faina
• 40 g cacao
• 50 g amidon
• O lingurita rasa de praf de copt
• Un praf de sare
• 150 g unt topit
SIROPUL
• 125 g miere
• 125 ml vin rosu fiert (cu mirodenii obisnuite)
• 2 linguri de rom
• Pastaia de la 1 baton de vanilie
CREMA:
• 2 pachetele de gelatina granule
• 3 oua
• 50 g miere
• 250 g smantana pentru frisca
• 250 ml lapte 3.5%
• Un praf de sare
• 30g amidon
• 5 cuisoare
• 30g cacao
• 125 g ciocolata amaruie – 70%
• 25 g zahar
GANACHE
• 200 g ciocolata amaruie – 70%
• 200 g smantana pentru frisca
• 1 ou
• 50 g zahar
• 50 g unt

BLATUL:
Se incalzeste la microunde, putin, martipanul. Apoi se mixeaza cu galbenusurile, miezul de la batonul de vanilie si coaja de portocala.
Se bat foarte bine albusurile cu sare si zahar.
Se cern: faina, praful de copt, cacao si amidonul, iar apoi se adauga, alternand, cu albusul batut in compozitia de galbenusuri. In final se amesteca si untul topit.
Forma de tort unsa cu unt si tapetata cu faina se umple cu aceasta compozitie. Se coace la 175 grade timp de 25 de minute.

SIROPUL:
Cand s-a racit blatul, se taie in doua, pe orizontala si se insiropeaza cu miere, vin aromat si rom.

CREMA:
Se pune la inmuiat gelatina intr-o cescuta cu putina apa rece.
Se bat cele 3 galbenusuri cu mierea.
Intr-o craticioara se amesteca: frisca, lapte si putina sare. Se scot doua linguri din aceasta compozitie intr-un castronel, unde se dizolva amidonul.
Craticioara cu lapte, in care s-au adaugat cuisoarele si pastaia de vanilie, se da intr-un clocot. Se scot mirodeniile si apoi in laptele fierbinte se pune amidonul dizolvat. Se continua fierberea, cam un minut, pana se ingroasa budinca. Imediat se pun galbenusurile frecate cu miere.
Gelatina inmuiata se lichefiaza in cuptorul cu microunde, timp de 15 secunde. Apoi se adauga in compozitia de mai sus: gelatina, cacao si ciocolata topita. In final se pun si albusurile batute spuma cu putina sare si o lingura de zahar.
Crema se lasa sa se raceasca, dar nu pana se incheaga de tot.
Forma de tort se tapeteaza cu folie din plastic. Se aseaza un blat, se toarna crema si se pune si al doilea blat. Se lasa tortul la frigider, cel putin 4 ore.

ORNARE:
Pentru ganache se toaca ciocolata intr-un castron. Se toarna deasupra frisca fierbine si se amesteca cu telul pana la omogenizare. Se adauga si un cubulet de unt.
Separat se bate bine un ou cu 50g de zahar. Acesta se adauga treptat in ganash-ul pregatit anterior. Pentru stralucire!
Pe platoul de servire se aseaza servetelul dantelat si de jur-imprejur se pun fasii de hartie, care vor putea fi trase dupa ornare.
Se aseaza tortul pe platou si se imbraca in ganache. Apoi se orneaza dupa imaginatie.
Tortul „Ancuta” este impodobit cu elemente arhitectural-geometrice.
Oare, de ce?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.