Pentru ca anul acesta Ancuta s-a redenumit Alice si s-a aniversat in Tara Minunilor, am transformat palaria din poveste in tort aniversar.
Cantitati pentru 12-15 portii:
Blatul de morcovi:
– 4 oua
– 200 g zahăr
– 200 g de unt topit
– 300 g morcovi rași
– 1 lingură de scorțișoară măcinată
– 100 g de miez de nucă măcinat
– 1 lingurita zeama de lamaie
– 1 plic zahar vanilat
– 1 plic praf de copt
– 1 praf de sare
– 240 g de făină
Blatul de bezea:
– 4 albusuri
– 200 g zahar
– 1 praf de sare
– 200g nuca macinata
Crema:
– 200g frisca lichida
– 200g ciocolata alba
– 250 g mascarpone
– 2 flacoane cu esenta de vanilie
Mod de preparare:
Pentru blatul de morcovi se amesteca zaharul cu untul topit, se adauga morcovii rasi (pe razatoarea cu ochiuri mici), scortisoara, nuca macinata, zeama de lamaie, sarea si zaharul vanilat. La sfarsit se pune faina combinata cu praful de copt.
Se pregateste o forma de tort cu diametrul de 26 cm cu fundul acoperit cu hartie de copt si tapetata cu unt si putina faina.
Blatul se pune la copt in cuptorul incins in prealabil, la 180 grade. Coacerea dureaza cam 30 minute. Se scoate blatul din forma si se lasa la racit.
Pentru blatul de bezea se bat spuma albusurile cu un praf de sare, se adauga zaharul treptat si se mai bat cca. 3 minute pana cand spuma e tare, ca de bezele. Se adauga apoi nuca macinata si se amesteca usor, cu o spatula. Se toarna compozitia in aceasi forma de tort pregatita la fel, cu hartie de copt, unt si faina. Se coace blatul la foc mic spre mediu (150 grade C) timp de 35 de minute. Se lasa la racit in forma si se scoate apoi cu grija sa nu se rupa.
Pentru crema se pune frisca lichida intro craticioara si apoi pe foc. Cand frisca s-a infierbantat, inainte de a fierbe, se adauga ciocolata rupta bucati. Astfel s-a obtinut ganache-ul de ciocolata alba. Craticioara se va pune la frigider, dupa ce s-a racit, timp de cel putim 4 ore. Acesta este si motivul pentru care e bine sa se pregateasca acesta crema cu o zi inainte de a asambla tortul. Crema scoasa din frigider se bate cu mixerul 10-12 minute pana devine pufoasa si-si sporeste volumul. Se adauga branza mascarpone si esenta de vanilie.
Pentru montarea tortului, se incepe cu blatul de morcovi, care se taie in 2 felii, pe orizontala. Se pune primul blat din morcovi in forma de tort in care a fost copt, se adauga jumatate din crema. Se aseaza apoi blatul de bezea si cealata jumatate de crema urmata de al doilea blat din morcovi. Se pune deasupra o foaie de copt sau o folie de plastic, apoi o farfurie plata si se lasa tortul la racit si la intarit inca 3-4 ore, in frigider.
Se pregateste platoul de tort cu hartie ornamentala acoperita de jur-imprejur cu fasii de hartie (pentru a nu se murdari tava la ornarea tortului). Se pune tortul scos din forma de tort si se niveleaza eventualele imperfectiuni cu unt moale. Apoi se poate imbraca cu icing, fondant sau martipan. Cand tortul este finisat se scot fasiile de hartie, protectoare.
Tortul-palarie din fotografie a fost pregatit pentru 30 de persoane. S-au folosit cantitatile de mai sus, multiplicate, iar prepararea si ornarea lui au durat 3 zile.
Palaria a fost decorata cu inimioare si o pisica zambareata. Tot asa de larg au zambit si cei care au gustat tortul.
La multi ani Ancuta!