Tort Ana Maria
Nepotica noastra Ana Maria, o fetita superba, implineste 2 anisori. Iubeste gargaritele si fluturasii. Pentru aniversarea ei m-am trezit la ora 5 si am livrat tortul bunicilor, chiar in Gara de Nord pentru a fi transportat la Ploiesti. Putem spune: un tort „inter-regio”.
Pentru 12 felii:
• 10 oua
• 200g zahar pudra
• 200g unt moale
• 300g pudra de migdale, nu prea fina
• 80g faina
• 1 lingurita de praf de copt
• 300g smantana de frisca
• 300g ciocolata alba
• 150g mascarpone
• 200g gem de visine
• 500g visine proaspete
• 50ml sirop de visine dizolvat in 50ml apa
• 100g unt moale
• 800g icing, vernil
• Figurine din fondant, sau martipan
Se face un blat din: 10 galbenusuri frecate cu 50g zahar pudra, in care se adauga untul moale, migdalele, faina, praful de copt stins cu putina zeama de lamaie si la sfarsit 10 albusuri batute spuma cu 150g zahar pudra.
Se coace blatul 40 de minute, in cuptorul incalzit dinainte la la 180 de grade, in forma speciala de tort. Se lasa sa se raceasca.
Crema se face ca orice ganache. Se incinge frisca intr-o craticioara si se amesteca bine cu ciocolata alba rupta in bucati, pana se topeste complet. Aceasta crema se raceste la frigider, cel putin 4 ore. Cand se scoate, se bate bine cu mixerul pana devine spumoasa. Pentru consistenta eu am pus si mascarpone.
Blatul se taie in 3 felii orizontale. Se pune blatul de jos inapoi in forma de tort tapetata cu folie alimentara, transparenta si se insiropeaza foarte putin cu sirop de visine (sau cu visinata). Deasupra se repartizeaza jumatate din gemul de visine, jumatate din visinele proaspete si jumatate din crema de ciocolata alba. Se repeta totul cu blatul al doilea si se acopera totul cu al 3-lea blat. Se pune tortul acoperit cu folie, din nou la frigider cateva ore, sau peste noapte.
Se rastoarna tortul pe platou, se tapeteaza cu untul moale si apoi se imbraca in icing. Decorul este la preferinta sarbatoritului. Potentialele victime sunt parintii si bunicii. Copilasii vor prefera gazele, fluturasi si floricelele de pe tort. Vor fi rontaite urgent.