Tarta cu portocale si bezea

O tarta ceva mai deosebita intrucat pe langa fructe si crema avem si un acoperis de bezea. Gustul dat de combinatia intre portocalele acrisoare si bezeaua dulce este nemaipomenit.

Ingrediente

Blat:
250 g faina
2 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
1 galbenus
125 g unt moale

Umplutura:
4 portocale
100 g unt
1 lingura amidon
160 g zahar pudra
5 oua

Bezea:
2 albusuri
100 g zahar pudra

Preparare

Se framanta aluatul adaugand si o lingura de apa rece. Se infasoara in folie transparenta si se da la frigider circa o ora.

Se incinge cuptorul la 200 grade. Se intinde o foaie de aluat si se tapeteaza cu ea o forma de tarta unsa si se ridica o margine inalta. Mai multe detalii vis-a-vis de prepararea aluatului si punerea lui in tava gasiti in reteta Tarta cu branza si fructe.

Cu o furculita perforati alutul in mai multe locuri. Se acopera cu hartie de copt, pe care se aseaza boabe de fasole pentru ingreunat. Atat perforarea aluatului cat si asezarea boabele de fasole au ca rol sa impiedice umflarea aluatului in timpul coacerii, deci nu sunt doar o aiureala inutila. Se coace blatul circa 10 minute dupa care se indeparteaza hartia de copt cu tot cu boabe si se lasa sa se raceasca blatul.

In timp ce blatul se raceste veti pregati umplutura. Se topeste untul si lasa sa se raceasca. Se spala portocalele cu apa calda si se sterg. Se rade coaja si stoarce zeama de la 2 portocale. Celelalte 2 portocale se decojesc iar pulpa se toaca in cubulete marisoare (acum o sa ziceti ca folosesc unitati de masura de genul potrivit de mari. Ideea e ca cubuletele obtinute nu trebuie sa fie nici prea mari pentru ca nu se vor putea amesteca usor dar nici prea mici pentru ca nu le veti mai simti in prajitura. In caz ca va este greu sa gasiti aceasta proportie o sa va spun ca eu am gasit echilibrul tocand portocalele in bucatele de cca 2cm).

In caz ca ati oprit cuptorul intre timp trebuie sa il incingeti din nou la 200 de grade. Se bat ouale cu zahar pudra, cca 2 minute (stiti deja teoria : se bat pana se dizolva zaharul. Acest moment e usor de identificat prin faptul ca amestecul se va albi) dupa care se adauga untul. Se adauga sucul si coaja de portocala si amidonul. Se inglobeaza bucatelele de portocala. Crema se aseaza pe blat si se coace cca 30 de minute, pana se incheaga. Se scoate tava si se lasa sa se racoreasca un pic, timp in care preparati bezeaua.

Se bat intai albusurile pana se intaresc dupa care se adauga zaharul pudra si se bate din nou amestecul pana se intareste. Se repartizeaza bezeaua pe prajitura, ridicand cu lingura niste moate. Se baga din nou in cuptor si se coace in functie de tipul de bezea pe care vreti sa il obtineti.

Daca vreti sa obtineti o bezea crocanta, in etapa de coacere a bezelei dati cuptorul la minim si coaceti prajitura cu usa deschisa pentru o perioada destul de indelungata, mai precis pana bezeaua se intareste.
Daca vreti sa obtineti o bezea moale, lasati cuptorul pe 200 de grade si coaceti pana se rumenesc varfurile.

Succes

Comments are closed.