Tarta au flan cu caise
Adica daca am dat-o pe caise si pe frantuzisme s-o tinem asa pana se termina vara. Am vazut ca si criminala Milena face chestii cu caise si cu levantica asa ca e armonie in familie. Arma crimei : Caisa. Ca si comentariu nebunesc pot preciza ca reteta originala este cu pate brisee (fara ou si zahar dar cu o cescuta de apa), eu am folosit pate sablee sau pe romaneste aluat nisipos.
Ingrediente:
Aluat
200 g faina
100 g unt
100 g zahar
1 ou
Crema
500 ml lapte
3 oua
100 g zahar
80 g faina sau amidon
30 g unt
1 plic zahar vanilat
coaja de la o lamaie
Umplutura
500 g caise
Se amesteca oul cu zahar si unt apoi se adauga faina si se amesteca bine. Se formeaza o bila de aluat care se infasoara in folie de plastic si se baga in frigider macar jumatate de ora.
Pentru flan se bat ouale intregi cu zaharul tos si cu cel vanilat. Se adauga faina/amidonul si apoi untul topit si racit, coaja de lamaie si se amesteca totul bine. Se adauga laptele turnand in fir subtire si amestecand in continuu.
Se unge si se tapeteaza cu faina o forma de tarta (24 cm diametru am folost eu) si se aseaza aluatul in ea. Caisele spalate si taiate in jumatati se aseaza in tava si se toarna pe deasupra flanul. Se baga tarta in cuptorul incins la 250 grade (maxim pentru cuptorul meu) si se coace cam jumatate de ora. Cand crema incepe sa se inchege presarati o lingura de zahar pentru efectul caramelizat.
Tres bon. Grebla