Spuma de castane

Un mini-desert sofisticat, pe baza de castane a fost repartizat in portii micute, si apoi a fost servit cu micro-lingurite.

–         Un borcan de 400 g piure de castane
– 500 ml smantana de frisca
– 3 albusuri
– 30 ml rom
– 1 pachetel de granule de gelatina
– 50 ml apa
– un plic cu zahar vanilat

–         50 g ciocolata amaruie, pentru ornat

Gelatina se înmoaie într-un castronel cu apa rece timp de cel putin 15 minute pîna cînd se absoarbe toata apa.

Frisca rece se bate spuma si, apoi, se introduce în frigider neîndulcita, deoarece piureul de castane este dulce.

Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul vanilat si romul, apoi se bat în continuare, pîna cînd se întaresc din nou, ca o zapada si se lasa la o parte, în bucatarie.

Se topeste gelatina la microunde (cca 10 secunde) sau la bain marin. Se raceste apoi, timp de 2-3 minute, punand castronelul intr-un vas cu apa rece . Cînd gelatina a ajuns la temperatura degetului (nici cald, nici rece), se toarna cate putin in albusurile batute spuma.

Se amesteca cu telul, usor, prin rasturnare: albusurile cu gelatina si frisca. Apoi totul se omogenizeaza cu piureul de castane.

Participantii la “taierea motului” s-au aratat incantati.