Salata de vinete


Mandria si patentul romanilor de pretutindeni este adevarata salata de vinete, cea care lasa aragazul murdar si un nor de fum in bucatarie. Dar cat este de buna…

Ingrediente, pentru 8-10 persoane: 3-4 vinete lunguiete, 100ml ulei de floarea soarelui, o ceapa mica, 1 lingura de maioneza, sare
Mod de preparare:
Se coc vinetele pe flacara de aragaz, intorcandu-se pe toate partile, pana se inmoaie bine. Imediat, se curata vinetele, scotand fasii de coaja arsa. Se inmoaie din cand in cand degetele in apa rece. Este nevoie de multa atentie. Este interzis ca apa sa atinga miezul de vanata. Aceasta este cea mai buna metoda de curatare. Se poate scoate miezul din vinete si cu o lingura, dar astfel nu se recupereaza si fasiile de la suprafata care au gustul de copt cel mai intens.
Se pun vinetele curatate, despartite in fasii. pe un fund din lemn inclinat. Se lasa la scurs cel putin 4 ore.
Pe un alt fund din lemn se toaca vinetele cu un tocator special din lemn, pana devin o pasta. Se pun intr-un castron si se adauga uleiul, cate putin, ceapa tocata foarte marunt, ligura de maioneza si putina sare.
Neaparat aceasta salata trebuie ornata: cu felii de rosii, cu masline, cu patrunjel.
Se serveste dupa preferinta victimelor: in rosii scobite, pe felii de paine, de cartof fiert sau de mamaliga rece. Wow.
Sfaturi de sezon: iarna se pot folosi vinete congelate, iar vara e de preferat sa coacem vinetele pe gratar, in natura!!!