SALATA BOEUF
Craciunul romanesc ne constrange sa servim numai retete traditionale.
De cand este traditia cu aceasta combinatie de carne, legume si maioneza care are si nume frantuzesc se stie oare?
Toti ne-am cam saturat de ea, dar toti o dorim in zilele de sarbatoare si, mai ales, cu totii o mancam cu placere.
Esential este sa ai in dotare un castron foarte mare, sau chiar un lighean fiindca aceasta bunatate nu se face nici o data in cantitate mica.
Este servita in prima, a doua sau a treia zi de Craciun, pentru toti musafirii, la toate casele, in diverse variante de compozitie si decor.
Ingrediente pentru 16 portii:
1kg pulpa de vita
2kg cartofi fierti, in coaja
10-12 morcovi
2 radacini de patrunjel
2 radacini de pastarnac
O ceapa mare
200 g mazare
1 telina
500 g castraveti acri
maioneza din 4 oua si 800 ml ulei
4 linguri de mustar
sare si piper
Pentru ornat: masline, gogosari acri, castraveti acri, mazare, morcovi fierti, verdeata, etc
Mod de preparare:
Se fierbe carnea in apa cu sare, se ia spuma si cand este gata se scoate cu o spumiera.
Separat, se curata si se spala ceapa, legumele si zarzavatul si se pun la fiert. Cand sunt gata, se scot imediat cu o spumiera si se lasa la racit. Ceapa fiarta nu se foloseste.
Supele de legume si de carne rezultate se pot folosi la alte preparate.
Mazarea congelata se fierbe separat, cam 15 minute, se scurge intro sita si se clateste cu apa rece.
Cartofii se fierb in coaja si se curata dupa ce s-au racit.
Dupa fierbere, cartofii, morcovii, patrunjelul si telina se taie cubulete mici.
In cubulete de aceasi marime se taie carnea fiarta si castravetii murati.
Se pune totul intr-un castron, se adauga mazarea. (Pastrati cate putin din ingredientele preferate pentru ornarea salatei.)
Se sareaza si se pipereaza, se adauga o parte din maioneza si mustarul, apoi se amesteca cu lingura de lemn, sau chiar cu mana.
Amestecul rezultat se pune pe un platou sau intr-un vas de iena, nivelandu-se suprafetele. Restul de maioneza se intinde, cu o spatula sau un cutit, pe toate suprafetele exterioare.
Se orneaza cu imaginatie folosind legumele ramase, gogosari murati, masline sau verdeata.
Se pune la rece si se serveste dupa 1-2 ore de la preparare.