PRAJITURA SIMPLA CU FRUCTE, 3 variante
Cand vin musafiri neanuntati, cand vreti ceva bun si va grabiti, cea mai buna solutie este prajitura cu fructe. Poate deveni chiar un desert festiv in functie de decoratiuni. Este o prajitura eco-bio, nu are nici macar praf de copt.
1. Pandispan: 8 oua, 8 linguri de faina; 8 linguri de zahar; 2 plicuri zahar vanilat.
2. Glazura: 150g unt; 9 linguri de zahar; fructe ( 5 mere, 300g visine fara samburi din compot sau conservate in zahar cu aspirina, 300g zmeura proaspata sau congelata)
3. In plus:
– 2 lingurite de cacao, cateva stafide si nuci, scortisoara pudra pentru prajitura cu mere
– 20 migdale taiate feliute, ½ lingurita esenta de migdale, pentru prajitura cu visine
– 100g ciocolata amaruie taiata fasiute pentru prajitura cu zmeura
Ca pentru orice prajitura: intai se incalzeste cuptorul, cam la 180 grade.
In cele trei forme se impart in mod egal untul, si cele 9 linguri de zahar. Deasupra se pun fructele astfel:
• Merele se taie in doua pe orizontala, se scot cotoarele si se umple golul cu stafide si nuci. Se pudreaza cu scortisoara.
• Peste visine se pun migdale tocate
• Zmeura care ar fi bine sa fie pasata.
Se pun la cuptor toate cele 3 forme cu fructe, cam 20 minute.
Intre timp se bate albusul spuma cu 4 linguri de zahar.
Separat se freaca galbenusul cu 4 linguri de zahar, 2 plicuri de zahar vanilat si apoi se adauga treptat faina.
Se scot formele cu fructele din cuptor, acestea trebuie sa pluteasca in siropul de unt si zahar. Se lasa sa se racoreasca cam 10 minute.
Se combina, treptat si cu viteza mica compozitia de galbenusuri cu albusurile batute chiar inainte de momentul in care se toarna deasupra fructelor. Pandispanul se toarna astfeL
– 1/3 aromat cu esenta de migdale deasupra visinelor
– 1/3 combinat cu bucatele de ciocolata deasupra zmeurei
– 1/3, in care s-a amestecat cacao, deasupra merelor.
Cele 3 forme se pun din nou la cuptor cam 20 minute.
Se face proba cu scobitoarea. Se scot formele din cuptor si se lasa sa se racoreasca cam 5 minute, nu mai mult.
Se rastoarna repede pe platouri, in asa fel incat siropul sa patrunda in pandispan.
Prajitura se serveste, calda, rece, cu frisca, cu inghetata sau simpla. Oricum, e minunata.