Placinta cu curcan, brie, merisoare si carnat de porc
In asteptarea momentului in care voi gati o langusta in stil frantuzesc – magrebian (hihi graieste oftica, mai ales ca nu am mancat din sushi nigiri si nici din langusta butaforica) iata o reteta pe stil englezesc. Cred ca e plina de calorii dar e buna de tot si nu chiar atat de greu de facut pe cat v-ati imagina dupa numele retetei.
Ingrediente:
800g – 1kg aluat de foietaj, in traducere libera 2 foi
faina pentru presarat
1 ou, batut
Umplutura:
50g unt
1 fir de praz, feliat subtire
100g jambon, tocat marunt
carnea de la 4 carnati proaspeti de porc, eu am luat un carnat de 500g
5 frunze de salvie, tocate marunt
85g pesmet
Curcanul:
800g – 1 kg piept de curcan
200g branza Brie, feliata
Sos de merisoare:
100g merisoare congelate sau confiate
zeama de la o portocala
50g zahar brun, de preferinta muscovado
Puneti merisoarele la fiert in sucul de portocale impreuna cu zaharul si aveti grija sa amestecati constant ca sa nu se prinda. Sosul e gata cam in 10 minute, in momentul in care merisoarele devin lipicioase.
Fasonati pieptii de curcan astfel incat sa aiba forma unui rasol de vita. Reteta originala din Good food zice muschi dar cred ca mi-ar fi trebuit un cuptor dublu ca dimensiuni ca sa-l coc. Din aceleasi motive de spatiu in tava, ideea e sa obtineti doua astfel de bucati. Bucatile nu trebuie sa fie continue, pur si simplu puneti una in continuarea alteia bucati mai mici, ele se vor lipi datorita umpluturii. O data fasonat pieptul de curcan, crestati bucatile si puneti inauntru branza si sosul de merisoare. Aveti grija insa sa nu sectionati carnea pana la capat. Tineti carnea umpluta la rece pana sunteti gata cu umplutura.
Topiti untul intr-o tigaie si caliti usor prazul pana se inmoaie. Adaugati in tigaie eventuale bucatele (taiate marunt) de carne de curcan ramase ca urmare a fasonarii si jambonul. Sotati inca un pic intregul amestec cateva minute, dupa care lasati sa se raceasca un pic. Adaugati carnea scoasa din carnati, pesmetul si salvia tocata. Amestecati totul foarte bine, mi-e teama ca trebuie sa folositi mainile pentru a amesteca cum trebuie.
Tapetati tava cu hartie de copt. Presarati masa de lucru cu faina si asezati prima foaie de aluat. O intindeti cu facaletul un pic, astfel incat pe lungime sa incapa in tava, iar in jumatate din latime sa incapa pieptul de curcan si sa mai si ramana de o parte si de alta 3-4 cm. Taiati foaia in doua, asezati-o in tava, si asezati pieptul de curcan pe ea. Este esential sa aveti o margine libera de jur imprejurul curcanului de 3 cm pentru a putea sigila aluatul. Asezati peste curcan umplutura, ungeti marginile aluatului cu ou si acoperiti cu cealalta jumatate de foaie. Taiati excesul de aluat si sigilati bine. Repetati operatiunea pentru restul de curcan.
Incingeti cuptorul la 200 grade/taricel. Ungeti placintele cu ou si crestati aluatul in carouri folosind un cutit ascutit. Aveti grija sa nu il strapungeti.
Coaceti cam 30-40 de minute. Cand incepe sa se rumeneasca acoperiti cu folie de aluminiu si coaceti inca 30 de minute.
Scaoteti placinta, lasati-o sa se odihneasca macar 15 minute, taiati-o felii si serviti-o.
Extrem de bun si de british!