Pasca cu smantana

Pentru ca nu te numesti gospodina daca nu framanti macar un kilogram de cozonac eu am facut si o pasca cu smantana. Aluatul de cozonac este acelasi ca la Pasca cu ciocolata dar pentru a va fi mai usor si a nu va uita in 2 retete am pus modalitatea de preparare si aici. Aluatul eu l-am pregatit cu ajutorul masinii de paine dar o sa va spun si cum se face fara. Oricum reteta merge foarte bine framantat cu masina de paine si este reteta de cozonac obisnuit a Sandei Marin.

Aluat:
500 g faina
4 galbenusuri
2 albusuri
150 g zahar
125 g unt
1 lingura ulei
250 ml lapte
1 lingura rom
zahar vanilat
25 grame drojdie
un praf de sare

Umplutura:
750 g smantana
2 linguri amidon
5 galbenusuri
3 albusuri
150 g zahar
vanilie(eu am pus un baton)
coaja de la o lamaie
100 g stafide

Drojdia se faramiteaza si se amesteca cu o lingura de zahar pana cand se lichefiaza. Untul se topeste si se lasa sa se racoreasca. Asta e partea comuna atat pentru prepararea cu masina de paine cat si pentru prepararea clasica.

Daca folositi masina de paine, puneti ingredientele in ordinea urmatoare: oua, lapte, unt topit, zahar, sare, ulei, rom, faina si peste faina drojdia. Lasati masina sa-si faca treaba pana ajunge la coacere (in mod normal in carticica masinii aveti un tabel cu etapele si durata lor).

Metoda clasica:
“Se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se faca cocoloase. Cand s-a racorit destul, cat suporta mana, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, pana se fac basici mari, Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune intr-un loc cald sa creasca. In acest timp se freaca galbenusurile intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zahar tos. Se freaca bine pana se fac ca o crema spumoasa.
Cand este destul de crescuta, plamadeala se toarna peste restul de faina cernut intr-o covata si tinut la cald; se amesteca, adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma. Se framanta cel putin jumatate de ora, aducand aluatul dinspre margini spre mijloc. Se pun uleiul, romul, vanilia, putin cate putin unt topit, cald, iar daca aluatul este prea tare se mai adauga putin lapte caldut. Se aduna aluatul in covata, se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, ferit de curenti de aer, si se lasa sa creasca 2-3 ore.” Multumiri Sanda Marin!

Pentru reteta clasica am ceva de spus pentru cele dintre voi care vor face ochii mari cand vor auzi de covata. Covata de lemn era folosita pe vremuri dar e foarte practica si azi pentru framantat din cel putin 2 motive, este foarte stabila si poate fii tinuta cu soldul in timp ce framantati. Eu am o covata dar de cand am masinuta de paine am cam uitat-o. In caz ca va intrebati care e sensul cernerii fainei ei bine, dupa ce si eu m-am mirat ani de zile, asa faina este mai afanata si aluatul va creste mai bine. O ultima precizare: ati terminat cu framantatul atunci cand aluatul se desprinde de pe mana si face basici.

Umplutura se prepara astfel. Se freaca galbenusurile cu zahar. Se adauga amidonul, smantana, vanilia, coaja rasa de la lamaie si la final albusurile batute spuma. Se toarna in forma astfel incat sa nu treaca peste marginea de aluat. Se presara stafidele. Se unge aluatul cu albus si se da la cuptor, la foc mijlociu, cca 40-50 minute.

Sarbatori fericite!

1 Comment


  1. Foarte frumoasa prezentare. Gustul nu-l cunoastem.

Comments are closed.