Panna Cotta
Panna Cotta este o prajitura italiana pe atat de buna pe atat de usor de facut. Gustul dat de vanilie smantanii este minunat si e foarte diferit de o budinca de vanilie sa zicem.
Ingrediente:
600 ml frisca lichida (smantana pentru frisca de la dorna 32% grasime)
100 g zahar
1 baton vanilie
10 g gelatina
frunze de menta pentru ornat (eu le si mananc hihi)
fructe proaspete (capsuni, zmeura, mure) sau o dulceata mai lichida (zmeura, portocale, etc)
Preparare:
Se pune frisca pe foc intr-o craticioara si se adauga zaharul si miezul batonului de vanilie (miezul se scoate din baton astfel: se taia batonul in doua si fiecare bucata se taie pe lungime in doua; cu un cutit se scoate miezul) si se fierbe circa 15 minute. Se pune gelatina la inmuiat cu apa. Se ia frisca de pe foc, se lasa sa se racoreasca un pic si se amesteca gelatina pana cand se dizolva.
Se toarna amestecul in forme. Alegerea formelor depinde de modul de in care veti servi Panna Cotta. Daca vreti sa o serviti in forma fara a o mai rasturna alegeti niste forme transparente frumoase. Daca vreti sa o rasturnati e preferabil sa folositi niste forme mai flexibile, de silicon de exemplu e minunat daca aveti, dar merge la fel de bine sa folositi niste pahare de plastic de unica folosinta. In ambele situatii formele trebuie clatite cu un pic de apa rece ca umplutura sa nu se lipeasca de ele.
Se da la frigider, se va intari cam in 2 ore. Daca vreti sa o scoateti din forma, folositi un cutit cu varf rotund pentru a desprinde panna cota de forma dupa care faceti operatia propriu-zisa de rasturnare.
Puteti servi cu fructe proaspete sau cu o dulceata, ornand neaparat cu frunze de menta. Exista si o a treia varianta si anume sa incalziti un pic fructele cu zahar, doar ca nu faceti chiar dulceata, le lasati pe foc pana se formeaza siropul.
Mamma mia che buona!