Musaca turceasca de vinete


Reteta asta de musaca este destul de diferita de reteta clasica pe care o intalnim in bucataria romaneasca. Mie imi place chiar mai mult pentru ca mie mi se pare mai gustoasa, e mai light decat varianta autohtona si se face si mult mai usor. Ca sa va incurajesc in ceea ce priveste efectul criminal o sa citez victima Vivi a carei mancare preferata este musacaua: Delicios.

Ingrediente (6 portii):
4 vinete medii
50 g unt
3 cepe mijlocii (2 legaturi ceapa verde)
2 rosii mari coapte (daca nu aveti sau pentru simplitate puteti folosi o conserva de rosii decojite)
250-300 g carne tocata de vita
2-3 ardei grasi si rosii pentru ornat

Se spala vinetele si se curata coaja dar nu de tot : se curata o fasie se lasa o fasie. Se taie vinetele pe lungime in jumatati dupa care se curata semintele. Dupa aceasta se taie in bucatele de 3-4 cm care se pun in apa cu sare pentru cel putin jumatate de ora.

Curatati si tocati ceapa pe care o caliti in untul topit. Adaugati carnea tocata pe care o caliti pana sucul pe care il lasa se evaporeaza. Adaugati rosiile decojite, curatate de seminte si taiate cubulete (un motiv in plus sa alegeti o conserva pentru eficienta) si lasati pe foc pana se evapora sucul. Adaugati sare si piper dupa gust.

Incingeti ulei intr-o tigaie si prajiti usor vinetele pe care in prealabil le-ati stors de apa in exces.

Incingeti cuptorul la 180 grade(mediu) si asezati vinetele intr-o tava rotunda. Repartizati deasupra vinetelor carnea si peste carne felii de rosii si bucati de ardei gras. Presarati sare dupa gust. Acoperiti tava cu folie de aluminiu (la fel de bine puteti folosi o forma termorezistenta cu capac) si o dati la cuptor 30 de minute – o ora. In primele 20 de minute lasati tava acoperita sa se patrunda dupa care indepartati folia de aluminiu/capacul si lasati pana se rumenesc legumele.

Puteti servi musacaua cu bulgur (gasiti reteta pe site), orez sau chiar si cu o salata verde.

Yam yam!

Comments are closed.