Mousse Julia
Prima intrebare: cine este Julia?
Julia Child: (1912 – 2004), bucătar profesionist american, autor și vedetă de televiziune. Este probabil cel mai cunoscută pentru că a prezentat bucătăria franceză publicului american prin cartea sa de gătit Mastering the Art of French Cooking și prin programe de televiziune.
Reteta sa de mousse aux chocolat este eleganta, decadenta si „criminala”.
Pentru 16 portii mici:
- 100g ciocolata amaruie – 70% cacao
- 100g unt, 82% grasime
- 50ml espresso concentrat
- 3 oua mici, sau 2 oua mari
- 100g zahar
- 20 ml rom
- 1 lingurita de apa rece
- Un praf de sare.
Preparare:
Topim la microunde: ciocolata taiata in bucatele, untul si cafeaua. Amestecam usor cu un tel pana la omogenizare.
Intr-o craticioara batem cu mixerul galbenusurile, zaharul, romul si apa. Punem craticioara deasupra unui vas mai mare in care fierbe apa. Batem galbenusurile la bain-marin pana cand se ingroasa compozitia, cam 3 minute. Apoi mutam craticioara intr-un vas cu apa rece si continuam sa batem pana se raceste continutul, cam 2 minute.
Se toarna crema de ciocolata peste cea de galbenus si se amesteca cu telul.
Separat, se bat foarte bine albusurile cu un praf de sare.
Amestecarea cu albusurile batute a compozitiei de ciocolata este foarte importanta.
Se adauga cate o treime din spuma in compozitie, se amesteca usor pana la omogenizare, si tot asa de 3 ori.
Important: totul se manevreaza cu miscari usoare, chiar si turnatul in pahare sau cescute. Nu se amesteca si nu se niveleaza.
Se lasa mousse-ul la frigider cel putin 4 ore, sau, mai bine, peste noapte.
Eu am ornat cu frisca cu gelatina, zahar mov si afine.
Obligatoriu: decorul trebuie sa fie „trez chic”!