Liqueur d’orange
In ianuarie, dupa sarbatorile de iarna , am pus intr-un borcan cojile de portocala. Le-am acoperit cu 1 litru de alcool de 90 de grade si am uitat de ele timp de 3 (trei) luni.
In apropierea sarbatorilor de primavara am strecurat potiunea. Am aruncat cojile alcoolizate si am pastrat alcoolul parfumat si intens colorat in orange, cam 750ml.
Am fiert 1.5 kg zahar si 1.5 litri apa pana am obtinut un sirop grosut, cam 2.2 litri.
Am pus in o treime din siropul fierbinte un baton de vanilie, am acoperit cu un capac si am lasat sa se infuzeze pana la racire.
Am combinat apoi siropul cu alcoolul in proportie de 3 parti sirop la o parte alcool si am pus lichiorul in sticle.
Desi am pregatit acest lichior pentru a-l folosi la aromatizarea prajiturilor, aseara l-am gustat. E minunat: dulce, siropos si aromat.